latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:28 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Црногорски двоструки стандарди о резолуцијама о Сребреници и Јасеновцу (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је предсједника и премијера Црне Горе, који се извињавају Хрватској због Резолуције о Јасеновцу, да кажу истину да ли их је икада позвао да их пита или врши било какав притисак да она буде донесена или је то била њихова идеја, да би се извукли након срамне резолуције о Сребреници.
Скупштина Црне Горе (Фото: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Скупштина Црне Горе (Фото: EPA/BORIS PEJOVIC)

Указао је на двоструке стандарде Запада - за резолуцију о Сребреници говоре да је пут у будућност, а за резолуцију о Јасеновцу кажу да није пут за рјешавање проблема у региону.

Огласио се Милојко Спајић који је рекао је да Црна Гора све одлуке, па и оне за Сребреницу, Јасеновац, Матхаузен и Дахау, доноси самостално као независна земља.

Предсједник Србије Александар Вучић, обратио се предсједнику и премијеру Црне Горе.

Позвао их је да изађу у јавност и објасне својим хрватским и западним пријатељима којима се извињавају за резолуцију - да кажу зашто су ту, како су рекли, грешку починили и да објасне људима да су се шалили када су говорили да са тим има везе Београд и он лично.

- Питам предсједника и премијера Црне Горе – јесам ли их икада позвао телефоном да их питам било шта, вршим било какав притисак и да ли је моја идеја била Резолуција о Јасеновцу? Најконкректније – кажите и немојте више да обмањујете јавност. Или је то била ваша идеја да објасните народу у Црној Гори послије прихватања срамне резолуције о Сребреници да ћете да пронађете нешто на чему ћете да се извучете? - упитао је Вучић.

Он каже да никога од њих ниједном није позвао телефоном, а да су такве приче потребне јер Србија мора да буде кривац.

Црногорски премијер Милојко Спајић сада би да опере руке од Резолуције о Јасеновцу, иако је другачије говорио у мају кад је било ријечи о Резолуцији о Сребреници.

- Ми ћемо гласати за све резолуције које осуђују геноциде и злочине на простору бивше Југославије, управо ову резолуцију коју имамо испред нас – Сребреницу, никакав проблем није, дакле гласаћемо ЗА - навео је Спајић.

А када је резолуција усвојена брже боље се почео извињавати Хрватској и западним земљама наводно јер страхује би да то могло да наштети путу Црне Горе ка Европској унији.

- Мислим да је наша дипломатија дала до знања и прије да се таква резолуција не усваја, она је сад донесена и свако ко предузима одређене кораке мора бити свјестан и њихових посљедица - а биће их - казао је Андреј Пленковић, премијер Хрватске.

Саша Адамовић, историчар наводи да је реакција Хрватске потпуно очекивана.

- Она отварање питања геноцида над Србима у НДХ увијек доживљава као напад на хрватску државу и хрватске националне интересе - наглашава Адамовић.

Историчари кажу да је важно да се проговори о српским страдањима, а контекст доношења резолуције је јасан.

- То је на неки начин искупљење за подршку резолуцији о Сребреници, јер они су рекли – ево сада показујемо принципијелан став и осуђујемо све врсте геноцида - рекао је Предраг Марковић, историчар.

Предсједник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић истиче да усвајање резолуције шаље јасан одговор парламентарне већине и српског народа у Црној Гори да се не мири са ревизијом прошлости и да Црна Гора никад неће бити антисрпска држава.