latinica  ћирилица
03/07/2024 |  17:52 ⇒ 22:07 | Аутор: СРНА

Спајић: Одлуке доносимо самостално, поштујући прошлост, окренути будућности

Предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић рекао је да Црна Гора све одлуке, па и оне за Сребреницу, Јасеновац, Матхаузен и Дахау, доноси као независна земља која је принципијелно одлучивала и одлучиваће о оваквим темама из прошлости.
Милојко Спајић  (Фото:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Милојко Спајић (Фото:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Поводом изјаве предсједника Србије Александра Вучића о усвајању у Скупштини Црне Горе Резолуције о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Маутхаузен, Спајић је рекао да је Црна Гора једна од ријетких земаља са принципијелним ставом и од њега неће одступити.

Он је навео да је у Котору, на Самиту лидера западног Балкана предсједнику Србије пренио да ће Црна Гора бити принципијелна и у осуди сваког злочина и да ће све резолуције, које су фокусиране на одавање пијетета жртвама, а не на осуде, историјске околности, геополитику и друго бити подржане, "а ове друге теме да се оставе историчарима да објективно истраже околности".

- Јако су нам битни билатерални односи са свим сусједима и важно је да се сва потенцијално отворена питања ријеше до краја - партнери ће вас дугорочно више поштовати ако сте предвидиви и ако знају да ћете се до краја држати истог аршина за све - написао је Спајић на мрежи Икс.

Према његовим ријечима, Црна Гора је једна од ријетких земаља са принципијелним ставом и од њега неће одступити.

- Ипак, резолуције и прошлост нису наш фокус и треба их оставити у сјенци напретка наше земље на плану економије, владавине права и европске интеграције - умјесто уљепшавања прошлости - бавимо се љепшом будућности - закључио је Спајић.

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је премијера и предсједника Црне Горе, који се извињавају Хрватској због резолуције о Јасеновцу, сугеришући да је он за то крив, да јавно одговоре да ли их је икада позвао да их пита или врши било какав притисак да та резолуција буде донесена или је то била њихова идеја да би се извукли након срамне резолуције о Сребреници.