latinica  ћирилица
03/07/2024 |  20:47 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Премијера историјско-документарног филма "Свједок"- епска прича о страдању српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

Историјско- документарни филм „Свједок“ о страдању српског народа током ратних дешавања деведестих година на простору бивше Југославије и раду чувеног патолога Зорана Станковића премијерно је приказан у Бањалуци. Рађен је у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Филм "Свједок" је сниман на локацијама пет масовних гробница - Кравица, Мркоњић Град, Брод, Јелачићи и Зворник. У снимању ове епске приче о страдању Срба, добровољно је учествовало више од 8.000 људи.
Промоција филма Свједок - Фото: РТРС
Промоција филма СвједокФото: РТРС

Тишина, сузе и тешки уздаси најбоље говоре колико је емоција и утисака оставио филм "Свједок" - филм исписан крвотоком ратне бруталности и ратног ужаса.

Филм "Свједок" првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда доктора Зорана Станковић који је радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље обдуковао више од 7.500 страдалих жртава.

Његова смрт непосредно пред почетак снимања мијења форму, али не и суштину. Огољену и сурову истину о страдању Срба приказану кроз ратни пут и историјски портрет Станковића.

- Ово сматрам четвртом сахраном. Прва је регуларна, друга по снимању филма, трећа када смо одгледали у Београду, а ово је сада четврта. Тако да бол не јењава - рекла је супруга доктора Зорана Станковића Марина Станковић.

- У овом филму искључиво су ратни снимци, документовани - моји снимци. Када ми је Денис рекао да прави филм о Зорану Станковићу ја сам објеручке прихватио да му дам снимке које сам чувао у документацији - навео је сниматељ ТВ Београд Милован Урошевић.

Филм "Свједок" је немјерљив у садржају, немјерљив у истини, рекао је режисер Денис Бојић. Почива на истини и представља свједочансто о размјерама српског страдања.

Филм Свједок (фото: РТРС)

- Један огроман филм, и по капацитету и садржају али и по националном сегменту који је битан за српски народ, јер обухвата један географски простор бивше Југославије и на видјело износи чињеницу за коју смо можда мислили да је знамо, а чини ми се да ће тек послије филма бити јасна и видљива не само припадницима српског народа - навео је Бојић.

О трагичним судбинама чланова њихових породица, те о личним страхотама кроз које су пролазили у процесима идентификације, у филму свједоче бројни припадници српског народа. Филм је историјски документ који ће показати истину о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату, сматрају званичници Српске.

- Да се и послије 30 година истина о страдању Срба у рату приближи јавности и да се демантују све лажи да су Срби злочинци па чак и да дају етикету геноцидног народа - рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

- Показујемо да поштујемо своје жртве и да смо људи од части и поштења. Наше је да натјерамо да поштују наше жртве као што и ми показујемо пијетет према осталима. Од тога нећемо одустати јер без тога нема суживота и заједничке будућности - јасан је предсједник НСРС Ненад Стевандић.

У филму је добровољно учествовало више од 8.000 људи. Ради се махом о члановима и пријатељима породица погинулих и несталих цивила, војника Војске Републике Српске.

- Свједок најновијег периода српске историје на овим просторима и болна свједочанства др Зорана Станковића који је, добрим дијелом нам се чинило да је однио са собом на онај свијет.А ли једним дугим филмом показује се колико филм може да сачува од заборава епизоду наше прошлости - истакао је министар културе Србије Никола Селаковић.

"Свједок" је преведен на енглески, француски, руски и њемачки језик. Све са циљем да ова лична карта српског страдања буде видљива у што више земаља широм свијета.