latinica  ћирилица
03/07/2024 |  18:52 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Раскол у ПДП-у; Да ли је свему кумовао Миланко Михајилица? (ВИДЕО)

Једну од највећих опозиционих странака, ПДП, потресају унутарстраначки сукоби. Након неслагања на релацији Драшко Станивуковић - Игор Црнадак, криза је и у Новом Граду. Општински одбор на челу са Александром Јанковићем је распуштен, а за повјереника је именован Миланко Михајилица, којег Јанковић окривљује за раскол странке у тој општини. На страну Јанковића стао је и члан бањалучког одбора ПДП-а Милко Грмуша, који је поднио оставку на све страначке функције.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

Три мјесеца су остала до локалних избора, а предизборне перипетије увелико трају. У Партији демократског покрета несугласице већ мјесецима трају у Бањалуци, а неслога се сада прелила и у Нови Град.

Предсједништво ПДП-а распустило је Општински одбор ове партије у Новом Граду и смјенило дотадашњег предсједника Одбора Александра Јанковића. Јанковић је о томе обавијештен саопштењем, за које каже да садржи неколико неистина.

- Прије свега пише да сам ја одустао од кандидатуре, што није тачно. Ја сам легитимно кандидован од стране Општинског одбора. И друго, да нисам пристао на компромисе. Прије бих рекао да нисам пристао на неке уцјене које су постављене пред мене, а то нису компромиси - истиче Јанковић.

Главног кривца за распуштање Одбора Јанковић проналази у Миланку Михајилици, који је постављен на мјесто повјереника ПДП-а. Овим чином, Јанковић тврди да је ПДП изгубио све могућности да побиједи на предстојећим изборима.

Дијаметрално супротног становишта је управо Миланко Михајилица, који је убијеђен у побједу. Каже да се ради о покушају његове елиминације са политичке сцене.

- Већ у марту је цијела опозиција писмено, тадашњем кандидату ПДП-а за начелника општине јасно ставила до знања да није прихватљив, а јединство које је владало у Одбору је нарушено оног тренутка кад је Јанковић преузео Одбор чиме је нарушено и јединство опозиције - тврди Михајилица.

Подршку Јанковићу дао је и један од виђенијих чланова бањалучког одбора ПДП-а Милко Грмуша, који је због ситуације у Новом Граду дао оставку на све страначке функције.

- Због распуштања демократски изабраних органа и функционера ПДП у Новом Граду, као и због намјерног убијања сваке шансе да опозициони кандидат побиједи СНСД у тој општини, а што је све учињено од стране оних који годинама паразитирају на јавним буџетима и заједно са влашћу саучествују у ерозији струке, етике и биолошке супстанце овог народа, дајем оставку на све функције у ПДП-у - истакао је Грмуша.

О цијелој ситуацији свој суд је дао и први човјек ПДП-а Бранислав Бореновић. Каже да је Јанковић сам одустао од кандидатуре и да Грмуша не учествује у раду странке већ шест мјесеци, те да нема потпуне информације око ситуације у Новом Граду.

Неко прихвата компромис, каже Бореновић, а неко из личних разлога не. Како год, ПДП би из личних разлога могао изгубити изборе и у Новом Граду и у Бањалуци.