latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:07 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Изградња ауто-пута Бијељина-Рача највећи пројекат влада Српске и Србије (ВИДЕО)

Србија је до сада уплатила око 20 милиона евра у изградњу ауто-пута Бијељина-Рача. Градња ове дионице на најзначајнијем инфраструктурном пројекту које финансирају Владе Републике Српске и Србије одвија се планираном динамиком.
Весић и Чубриловић - састанак - Фото: РТРС
Весић и Чубриловић - састанакФото: РТРС

Ресорни министри Недељко Чубриловић и Горан Весић обишли су радове недалеко од Раче. Истакли су да ће завршетком овог ауто-пута и других саобраћајница које повезују Српску и Србију бити олакшан живот грађана и унапријеђена привреда.

Крај изградње дионице ауто-пута Бијељина-Рача очекује се 2025. године као и да ће рокови бити испоштовани с обзиром на искуство које је извођач имао у изградњи ауто-путева.

- Преко два милиона кубика треба још да се угради насипног материјала. И ако имамо у виду све остале објекте, а има их девет на овој дионици да се ради, требаће много озбиљности, труда и ангажованости и извођача радова и надзорног органа и самог инвеститора да ово заиста испоштује како је рок договорен - рекао је Чубриловић. 

Изградња моста преко ријеке Саве је при самом крају и веома је близу комплетна реализација овог важног пројекта и за Србију и за Републику Српску.

Боље саобраћајно повезивање Србије и Српске унаприједиће комплетан привредни амбијент.

- Тако да ћемо врло брзо саобраћај пребацити на нови мост и градимо интегрисани гранични прелаз по договору између Србије и БиХ. Са српске стране то ће бити велики гранични прелаз, огромне пропусне моћи и сасвим сигурно ће тај огромни број камиона који пролазе овим путем моћи да генерише да пролазе границу без великих застоја - истакао је Весић. 

Он подсјећа да не постоји земља према којој Србија гради више путева него што је то БиХ.

У току је изградња новог фрушкогорског коридора, те брзе саобраћајнице Бадовинци – Слијепчевић, Шабац-Лозница, као и пројектовање ауто-пута Пожега- Котроман, те реконструкције пруге Шабац- Зворник.

Све ће ово значајно побољшати услове живота грађана са обје стране Дрине.

Мост на Шепку биће привремено отворен за теретни саобраћај до реконструкције моста на Каракају која би ускоро требало да почне.