latinica  ћирилица
03/07/2024 |  20:39 | Аутор: СРНА

Стојичић: Прецизније уредити област ученичког стандарда

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да је разлог за доношење Нацрта закона о ученичком стандарду усклађивање са Законом о средњем образовању и васпитању, али и потреба за прецизнијим уређивањем ове области.
Жељка Стојичић - Фото: РТРС
Жељка СтојичићФото: РТРС

Стојичићева је истакла да је један од разлога за доношењем новог закона и успостављање рефералног механизма и примјена програма мјера безбједности и на установе ученичког стандарда.

Образлажући нацрт закона у Народној скупштини Српске, Стојичићева је указала да се, с обзиром на то да је тренутно важећи закон донесен 2012. године и да је примјена показала да се одређена законска рјешења требају прецизније, јасније или на другачији начин уредити, створила потреба за израдом новог закона о ученичком стандарду.

Она је истакла да су установе ученичког стандарда закључно са 31. децембром 2023. године имале обавезу гашења властитих банковних рачуна и од 1. јануара 2024. године су у потпуности укључене у систем трезорског пословања, у оквиру система Јединственог рачуна трезора Српске.

Стојичићева је рекла да то захтијева законске измјене ради јаснијег дефинисања начина остваривања и расподјеле средстава из других извора финансирања /суфинансирање смјештаја од стране родитеља, трансфери јединица локалних самоуправа, донације, средства од продаје услуга на тржишту и други извори/.

- Предложена рјешења допринијеће и побољшању и унапређењу квалитета ученичког стандарда и васпитно-образовног система Српске, што је свакако и један од циљева Стратегије развоја предшколског, основног и средњег васпитања и образовања Српске за период 2022–2030. године - нагласила је Стојичићева.

Ресорни министар је појаснила да је нацртом закона јасније дефинисано оснивање приватних установа ученичког стандарда.

Стојичићева је додала и да је новина формирање Савјета родитеља, његов састав и дјеловање.

Када је ријеч о финансирању установа чији је оснивач Република, Стојичићева је навела да се финансирање обезбјеђује из буџета, донација, учешћа родитеља и других извора.

Говорећи о области надзора, она је појаснила да је прописано да управни надзор обавља Министартсво, а стручно-педагошки надзор врши Републички педагошки завод.

- Квалитетнијом услугом у ученичким установама и побољшањем рада у њима ученици се боље припремају и за тржиште рада - навела је Стојичићева и додала да је Министарство спремно да размотри све приједлоге и евентуално их уврсти у нацрт закона.

Законодавни одбор је закључио да постоји основ за усвајање Нацрта закона о ученичком стандарду, као и да је потребно организовати јавну расправу у трајању од 30 дана.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Ања Љубојевић закључила је данашње засједање, а сједница ће бити настављена сутра у 10.00 часова расправом о Нацрту закона о ученичком стандарду.