latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:43 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Циљ покретање нових пројеката ради повезивања грађана и привреде

Руководства предузећа за путеве Републике Српске и Србије закључила су данас на састанку у Бањалуци да је примарни циљ унапређење досадашње сарадње и покретање нових пројеката с циљем повезивања грађана и привреде.
Састанак о повезивању Српске и Србије - Фото: Уступљена фотографија
Састанак о повезивању Српске и СрбијеФото: Уступљена фотографија

Састанку су присуствовали вршиоци дужности директора Аутопутева Републике Српске Недељко Ћорић и Путева Републике Српске Милан Дакић, те директори Путева Србије Зоран Дробњак и Коридора Србије Александар Антић.

Информишући колеге из Србије о актуелним пројектима, Ћорић је представио обилазницу код Добоја, приступну тачку Павловића мост, дионицу ауто-пута од Вишеграда према Сарајеву и израду његовог идејног рјешења, као и дионицу на коридору "Пет це" од Вукосавља до Добоја која је, како је навео, под упитником због санкција европске заједнице.

Посебна пажња током састанка била је посвећена градњи дионице ауто-пута од Раче до Бијељине, пројекту који заједно финансирају владе Српске и Србије, саопштено је из "Аутопутева Републике Српске".

Ријеч је о првој дионици стратешког пројекта за Републику Српску, ауто-пута Вукосавље-Брчко-Бијељина-Рача, као дијела будућег ауто-пута Београд–Бањалука.

Ђорић је навео да је дионица дуга 20 километара, да се на главној траси налази девет објеката и да је извођач радова је конзорцијум, кога чине компаније Интеграл инжењеринг Лакташи, Србија аутопут Београд и Институт за грађевинарство ИГ из Бањалуке.

- Ово је једно од најактивнијих градилишта ауто-путева у Републици Српској. Припремни радови почели још у септембру 2022. године и све иде према зацртаном плану - рекао је Ћорић и додао да је извођач радова у потпуности пробио трасу као и да је свих 20 километара већ под првим слојем насипа.

Он је навео да су урађена и два километра подтла и првог слоја насипа на петљи "Бијељина Сјевер" са прикључном саобраћајницом и свим рампама, док изградња објеката на траси почиње до краја јула.

Ћорић је подсјетио да је предузеће Аутопутеви Републике Српске спровело поступке набавке услуга пројектовања и изградње преостале двије дионице Бијељина-Брчко и Вукосавље-Брчко.

Састанак је уприличен у оквиру посјете Српској министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горана Весића.

Након састанка делегације су обишле трасу ауто-пута Рача-Бјељина у Велином Селу.