latinica  ћирилица
02/07/2024 |  15:07 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Награђене најбоље пословне идеје у оквиру Акцеларатор програма

У Источном Сарајеву данас су уручене награде за најбоље пословне идеје у оквиру Акцелератор програма реализованог у овом граду у организацији Развојне агенције Републике Српске, а побједнички тим чине Благоје Марковић и Марко Стевановић чија се пословна идеја под називом "Метал МБ" односи на производњу клуб и трпезаријских столова.
И. Сарајево: Уручене награде Акцелератор програма - Фото: СРНА
И. Сарајево: Уручене награде Акцелератор програмаФото: СРНА

Овај двојац који је освојио награду од 5.000 КМ захвалио је Развојној агенцији Републике Српске за реализацију Акцелератор програма кроз који су стекли доста знања.

Овај програм је намијењен почетницима у пословању чије су идеје засноване на иновацији, знању и новим технологијама и имају потенцијал за раст на тржишту, генеришу нова запошљавања и позитивно утичу на животну средину.

- Савјетовао бих људе који желе да реализује пословну идеју да се пријаве на овај програм, да стекну основна знања, па даље ће сигурно знати којим путем да иду. Награда нам пуно значи и сигурно да ћемо је искористити као нека обртна средства која смо навели кроз пословни план - рекао је Марковић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у граду Источно Сарајево Љиљана Лиздек навела је да град већ трећу годину учествује у овом пројекту, додајући да су ове године све пословне идеје занимљиве и иновативне.

- Било је доста младих који су се у овој, али и у претходним годинама опредијелили да започну бизнис самостално и да се у том правцу образују. Честитам награђенима, али и другим учесницима зато што су у сарадњи са Развојном агенцијом имали прилику да прођу обуку која ће им сигурно значити у даљем раду - рекла је Лиздекова.

Виши стручни сарадник за односе са јавношћу у Развојној агенцији Републике Српске Далиборка Гавриловић Кујунџић рекла је да је Агенција већ пету годину заредом у сарадњи са локалним партнерима организовала Акцелератор програм намијењен почетницима у послу.

- Ријеч је о интензивном, двомјесечном едукативно савјетодавном програму за све са пословним идејама који желе покренути властити посао јер им омогућава да овладају потребним предузетничким знањима и вјештинама. Овај програм омогућава квалитетно тестирање њихових пословних идеја, односно могу да провјере и тржишни потенцијал својих пословних идеја - рекла је Кујунџићева новинарима након свечаног уручења награда.

Она је подсјетила да се Акцелератор програм спроводи у сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву - Економским факултетом Пале, Градском развојном агенцијом Источно Сарајево, градом Источно Сарајево, општинама у његовом саставу и Заводом за запошљавање Републике Српске.

Према њеним ријечима, ове године у оквиру програма имали су 16 кандидата који су у сарадњи са стручним предавачима и менторима у протекла два мјесеца радили на развоју пословних идеја.

- Додијелили смо пет награда, односно једну нефинансијску која подразумијева бесплатне књиговодствене услуге на период од годину дана и четири финансијске награде у распону од 1.500 до 5.000 КМ - прецизирала је Кујунџићева.

Кујунџићева је додала да је нефинансијску награду додијелио Економски факултет Пале.