latinica  ћирилица
02/07/2024 |  17:25 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Ђокић-Лорковски: Српска посвећена остваривању утврђених циљева

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је директору Секретаријата Енергетске заједнице Артуру Лорковском да су све кључне институције у Српској потпуно посвећене остваривању утврђених циљева и разумију захтјеве европских политика и обавезе које произилазе из Уговора о Енергетској заједници.
Ђокић - Лорковски - Фото: СРНА
Ђокић - ЛорковскиФото: СРНА

Током разговора Ђокића и Лорковског данас у Бањалуци било је ријечи о континуираној подршци и сарадњи у енергетском сектору БиХ, са фокусом на обавезе из Уговора о Енергетској заједници које Српска имплементира унутар своје надлежности, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Лорковски је изразио спремност Секретаријата да подржи БиХ на њеном путу ка преношењу законодавства ЕУ у домаће законе и испуњавању обавеза које произилазе из Уговора о Енергетској заједници, уз процес интерне координације.

На састанку је истакнута улога Секретаријата Енергетске заједнице у прекограничној групи за прекогранични дијалог за Хидроелектране "Бук Бијела", а Ђокић је поновио посвећеност Српске спровођењу нове процјене утицаја на животну средину за овај пројекат.

Учесници су разговарали о предстојећем неформалном министарском савјету Енергетске заједнице, који ће се одржати сутра у Бањалуци под предсједавањем БиХ у Енергетској заједници.

Обје стране су се сагласиле да наставе блиску сарадњу и ангажман у подршци БиХ на њеном путу ка интеграцији у европско енергетско тржиште, наведено је у саопштењу.