latinica  ћирилица
03/07/2024 |  09:01 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Врховац: Предвиђено увођење платног промета и пријем депозита (ВИДЕО)

Приједлогом закона о ИРБ предвиђено је увођење платног промета и пријем депозита и тиме би, ова институција имала законску могућност да обавља платни промет и пријем депозита, што су до сада обављале искључиво комерцијалне банке, рекао је у Јутарњем програму Дражен Врховац, вршилац дужности директора ИРБ-а.
Дражен Врховац - Фото: РТРС
Дражен ВрховацФото: РТРС

- То ће значити, да ИРБ преузима дио послова које раде наше Комерцијалне банке, гдје ће физичка и правна лица моћи отворити своје рачуне у ИРБ-у и држати своја средства са којима послују. То је нешто ново за нас, јер се ми до сада нисмо тиме бавили - истакао је Врховац.

Додаје да је издат налог и у току је припрема шта је све потребно да ИРБ уради након усвајања закона, како би могли да аплицирају код Централне банке БиХ која даје лиценцу за обављање платног промета.

- Такође, с обзиром да су у питању и депозити, морају се испунити одређени услови и Агенције за депозите. Значи, један сет послова нас очекује након усвајања Закона - рекао је Врховац.

Што се тиче саме организације унутар ИРБ-а биће потребно отворити нове секторе.

- Потребно је примити кадрове које већ имају искуства у овим пословима - додао је Врховац.

Подсјећамо, посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће данас и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Инвестиционо развојној банци Републике Српске.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, по хитном поступку, којим су проширене дјелатности Инестиционо-развојне банке Републике Српске, тако да поред већ прописаних дјелатности, Банка може обављати и дјелатности примања новчаних депозита и обављање платног промета.