latinica  ћирилица
03/07/2024 |  17:41 | Аутор: СРНА

Нуждић: "Свједок" шаље поруку да српски народ неће заборавити своје жртве

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је филм "Свједок" значајно свједочење о страдању Срба током ратних дешавања деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије, те да шаље поруку да српски народ никада неће заборавити своје жртве
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

Нуждић је на премијери овог филма у Бањалуци истакао да је ово документарно остварење значајно јер у њему учествују живи свједоци онога што се дешавало у том периоду.

- Посебан значај има то што је у њему обрађена тема која се бави великим хуманим човјеком доктором Зораном Станковићем, који, нажалост, више није међу живима, а посебну димензију чиниће свједочанства породица које су тада преживјеле најтеже моменте у свом животу - рекао је Нуждић за Срну.

Он је додао да је снимање филма "Свједок" наставак активности којима се жели дати допринос чувању културе сјећања, те подсјетио да је Центар и претходних година као продуцент учествовао у снимању филмова важних за историографију Српске, као што су "Страдање Срба у Подрињу", те "Операција Коридор".

Нуждић је навео да је филм реализован у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ и Центра, који је пружио сву потребну помоћ и подршку за његово снимање, како би чињенице о том периоду биле забиљежене на вјеран начин.

Премијери у "Синеплексу Палас" присуствују предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у владама Српске и Србије, чланови невладиних организација из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица погинули, представници локалних заједница из Српске, те званице из јавног живота Српске.

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служен парастос за све српске жртве страдале током ратова деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије.