latinica  ћирилица
03/07/2024 |  17:21 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

У Бањалуци премијера историјско-документарног филма "Свједок" (ФОТО)

У Бањалуци у кину Палас у току је премијера историјско-документарног филма "Свједок", који говори о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору бивше Југославије.
Промоција филма Свједок - Фото: РТРС
Промоција филма СвједокФото: РТРС

Услиједиће и пројекције у другим градовима Републике Српске и Србије.

Премијери присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у владама Српске и Србије, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, чланови невладиних организација из Одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица погинулих, представници локалних заједница из Српске, те званице из јавног живота Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је филм "Свједок" историјски документ који ће показати српском, али и свим другим народима, истину о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вишковић је навео да овај документарно-историјски филм на једном мјесту окупља документе и записнике, у којима се види на које су све најстрашније начине људи мучени и убијани.

- Људи су везани жицом, одсјецане су им главе, те су на најсвирепије начине убијани. Када све то видите на једном мјесту, подсјети вас и на слична дешавања на другим мјестима, као што је Јасеновац, да су Срби на исти начин мучени и убијани - рекао је Вишковић новинарима на премијери овог филма.

Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Филм "Свједок" (фото: РТРС)

Сценарио и режију потписује режисер документарних филмова Денис Бојић.