latinica  ћирилица
03/07/2024 |  07:44 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Наставак суђење за злочине у Добровољачкој улици

Пред Судом БиХ данас би требало да буде настављено суђење Ејупу Ганићу и другим оптуженим за злочине над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.
Добровољачка - Фото: РТРС
ДобровољачкаФото: РТРС

На рочишту 29. маја, свједок Тужилаштва БиХ Зоран Аџић испричао је како је рањен у колони у Добровољачкој 3. маја, након чега је пребачен на Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је лијечен девет дана прије него што је размијењен.

Аџић је рекао да је 2. маја био у касарни у Лукавици гдје је предвече стигао Алија Изетбеговић са својим људима, те да је договор био да се 3. маја иде у исељавање команде Друге војне области која се налазила на Бистрику.

Он је испричао како се колона од 20 камиона, коју је обезбјеђивао УНПРОФОР, спустила у град преко Враца, те дошла до Бистрика.

Наредба је била да без оружја евакуишу људе безбједно до Лукавице, али да су видјели да нешто није како треба чим су кренули у колони.

Аџић је посвједочио да је колона била блокирана и да се појавио огроман број војника, који су скочили на камион и узели им лично наоружање.

Он је навео да није било отпора, као и да је потом видио како из војног комбија изводе и разоружавају војнике, те чуо пуцње.

Он је испричао да је видио војника како иде и пуца по војницима из комбија, а потом је дошао њему иза леђа, промијенио оквир на калашњикову и почео пуцати.

Аџић је рекао да је пао и да је видио да је погођен са два метка у ноге.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.