latinica  ћирилица
02/07/2024 |  18:33 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Жријебање у ЦИК-у незаконит покушај промјене власти (ВИДЕО)

Жријебањем за петог делегата Српског клуба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, у режији Централне изборне комисије, учињен је преседан и по ко зна који пут прекршен закон, оцјена је стручне јавности.
ЦИК-Жријебање за делегата у Дому народа ПС БиХ - Фото: РТРС
ЦИК-Жријебање за делегата у Дому народа ПС БиХФото: РТРС

Кажу да је Централна озборна комисија одлучила да прекроји вољу народа. Срећни добитник њеног игроказа - ПДП, спреман је да реконструише власт на нивоу БиХ. У томе помоћ очекују од "Тројке".

Док чекају "Тројку", из Српске демокртске странке су им јасно ставили до знања да у тој представи неће учествовати.

Другог октобра 2022. године народ је рекао своје - Народна скупштина потврдила. Првог јула 2024. ЦИК, под дирегентском палицом америчког амбасадора, прекројила. Од демократије до ЦИК-ократије за годину и девет мјесеци. И то је БиХ. Напрасно је воља ЦИК, изнад воље народа. И изнад закона.

- Ово је класични изборни инжењеринг по налогу страних управљача. То врши једна структура, почевши од Уставног суда који је толико банализовао своју позицију да он одлучује о некаквом листићу који је овакав или онакав, да ли је овако или онако заокружено, што је толико банализовано. А онда испод Суд БиХ и Централна изборна комисија - каже Бранко Перић, бивши предсједник ЦИК БиХ.

Сва та тијела и институције ставиле су се и изнад највишег општег правног акта једне земље - Устава. А тај акт је јасан - делегате у Дом народа бира Народна скупштина Републике Српске.

- Избор делегата из Републике Српске у Дом народа проводи се одмах по сазивању НСРС, а најкасније тридесет дана од дана овјере избора у складу са овим законом - каже Миле Дмичић, професор уставног права.

На основу таквих антиуставних и незаконитих радњи, ПДП увелико планира прекомпозицију власти у заједничким институцијама. На реду је прво Савјет министара. Партнера у томе виде у представницима "Тројке".

- Видјећемо, сада када се коло среће окренуло да ли ће Тројка можда одлучити да врати за сва она понижења и увреде које им је /лидер СНСД-а Милорад/ Додик приређивао - релао је потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак.

Политика је пуно више од повријеђене сујете и лакоувредљивости. Рекли би неки да је у томе разлика између озбиљних и неозбиљних политичара. Из најбројније странке поручују да се ПДП покушава дочепати власти радећи против СНСД-а, али да, у суштини, раде против Републике Српске.

- И ако говоре о томе да неко некога вријеђа и да Додик вријеђа "Тројку", ко је увриједио Србе и рекао да су лош народ? Ко је иза леђа и Српске и Србије радио на резолуцији о Сребреници у Скупштини УН? Ко на крају крајева опструише и константно ради против Републике Српске? - упитао је посланик СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица.

У науму прекомпоновања власти на нивоу БиХ, ПДП неће моћи рачунати на Српску демократску странку. Из СДС-а поручују да никаквог говора о томе није било. Чак су и признали да немају о чему разговарати са бошњачким политичарима попут Зукана Хелеза, Златка Лагумџије и Дениса Бећировића.

- Морам одмах јасно да кажем да СДС није ничији привјесак, ни "Тројке", па ни ПДП-а и ми једноставно имамо своје достојанство - истакао је потпредсједник СДС-а Огњен Бодирога.

Занимљив погледа на читаву ситуацију изнио је политички аналитичар Жељко Аврамовић. Сматра да Савјет министара неће бити промијењен и да ПДП није добио ништа, осим плате за Ненада Вуковића, али да су овим игроказом већ изгубили изборе у Бањалуци.