latinica  ћирилица
26/06/2024 |  15:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Спајић: Историјски тренутак, радујемо се чланству у ЕУ 2028.

Премијер Милојко Спајић, уочи Међувладине конференције Црне Горе и Европске уније, на којој би требало да буде усвојен Извештај о процјени испуњености привремених мјерила у поглављима владавине права (ИБАР), изјавио је "да се нада да ћемо сви вечерас славити један историјски тренутак" за земљу.
Милојко Спајић (Фото: Танјуг/Влада Црне Горе) -
Милојко Спајић (Фото: Танјуг/Влада Црне Горе)

Он је подсјетио да је од постављања привремених мјерила за поглавља 23 и 24 прошло 11 година.

- Црној Гори је требало 11 дугих година. Након почетног ентузијазма почео је дуг период стагнације. Срећом, посљедњих неколико мјесеци успјели смо да убрзамо све процесе. Урадили смо невјероватне ствари упоредиве са претходних седам година за само седам мјесеци. Ми смо врло поносни на та достигнућа. Велики је ово дан и за ЕУ, јер смо прва земља која испуњава привремена мјерила сходно новој методологији - рекао је Спајић.

Додао је да Црна Гора на неки начин "ломи лед" за све друге земље Западног Балкана и остале кандидате који се надају да ће достићи ове привремене нивое.

- Ако је судити по посљедњих седам мјесеци, не само у смислу привремених мјерила, радујемо се 28. чланици 2028. године - рекао је Спајић уочи конференције, пренио је портал РТЦГ.

Министарка спољних послова Белгије Хађа Лабиб је рекла да Црна Гора од сутра моћи да се концетрише на владавину права, независност правосуђа и на борбу против корупције.

- Знамо да је пут ка приступању ЕУ дуг и трновит, али на крају постоји нада веће стабилности и просперитета. Такође, то је порука наде коју Црна Гора шаље сопственој популацији, порука приступања која се приближава и позитивна порука за цијели регион Западног Балкана - закључила је Лабиб.

Амбасадори држава чланица Европске уније одобрили су Заједничку позицију ЕУ за поглавља 23 и 24 у преговорима са Црном Гором.