latinica  ћирилица
28/09/2024 |  14:00 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије служио литургију у Цркви полагања ризе Пресвете Богородице

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас у Цркви полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој литургију уз саслужење архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Јоаникија, нагласивши значај служења и присуства литургији, као и да без Бога нема смисла живота.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

- Литургија је центар нашег живота, извор са којег се напајамо, не само снагом, чистим мислима и добротом него и самим Богом, кроз његово тијело и крв, кроз свето причешће. Зато не треба да нас чуди што је наш народ од памтивјека подизао олтар Богу живом, подизао храмове - рекао је патријарх Порфирије током бесједе.

Патријарх је подсјетио да су ова светиња и олтар подигнути прије 1.000 година, а прије 200 година овдје је подигнут храм у који су долазили преци да се уче смислу живота, ономе што је приоритет у односу на оно што је секундарно, да се науче јеванђељу Христовом и његовим заповијестима.

Његова светост је истакао да постоје два система вриједности, један јеванђељски, Христов, Божији, а други људски.

- То није ништа друго него смјерница да је породица црква, да је породица благословена Богом, да је она дата да би се човјек научио да је љубав смисао живота, да без Бога нема смисла живота - рекао је патријарх и додао да, ако не постоји Бог и људи у њему, све је онда бесмислено.

Патријарх Порфирије ће у 19.00 часова присуствовати свечаној академији у Цркви Светог Николе у Котору поводом 185 година рада Српског пјевачког друштва "Јединство" /1839/ из Котора, на којој ће бесједити Дарко Танасковић.

Његва светост ће сутра од 9.00 часова у Цркви Светог Николе служити Свету архијерејску литургију.

Патријарх Порфирије од јуче борави у Херцег Новом поводом обиљежавања 1.000 година олтара и 200 година од изградње Цркве полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој. На мјесту гдје ће се градити саборни храм посвећен Сретењу Господњем освештао је крст.

Његово високопреосвештенство митрополит Јоаникије поводом великог јубилеја који се обиљежава у Бијелој, патријарху Порфирију уручио је патријаршке инсигније и крст из манастира Савина.