latinica  ћирилица
28/09/2024 |  22:11 ⇒ 22:21 | Аутор: Агенције

Невријеме у региону - излиле се ријеке, улице под водом, обарано дрвеће

Невријеме праћено кишом које је данас погодило поједине дијелове Републике Српске, захватило је и регион.
Дунав - Фото: илустрација
ДунавФото: илустрација

Велика количина падавина у кратком року изазвала је прави хаос на улицама Бањалуке.

Излио се Дунав

Ријека Дунав се данас излила у Бачкој Паланци, у парку природе "Тиквара“, док сјевер Србије биљежи значајан пад температуре и најављено невријеме праћено пљусковима и грмљавином.

Наиме, како се види на снимку који је подијелила Инстаграм страница "backapalankadesavanja“, водостај је достигао толики ниво да из воде вире само сунцобрани и уличне свјетиљке.

Како је данас најавио Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ), наоблачење с кишом, падом температуре и умјереним и јаким сјеверозападним вјетром прво је захватило Бачку, али се у послијеподневним часовима проширило и на остатак Војводине.

- Јаки вјетрови оборили су стабла у парку Вашариште. На срећу, нема повријеђених, а начињена је значајна материјална штета - наводи се испод подијељене фотографије из Инђије.

      View this post on Instagram

A post shared by Општина Инђија (@opstina_indjija)

Невријеме је захватило и Бачку. У Бачу је падао град величине ораха.
Хладни талас стигао је у Србију преко сјевера земље, гдје је у појединим градовима забиљежена температура око 15 степени, преноси Курир.

Излила се Соча

Ријека Соча и њене притоке на западу Словеније излиле су се након обилних киша на подручју Бовеца и поплавиле путеве, подруме и поља, преносе словеначки медији.

Ватрогасне службе су евакуисале 30 особа након што је одрон блокирао пут у мјесту Лепена у Словенији, преноси агенција СТА.

Највећа количина падавина регистрована је у Бохињу и Посочју, објавио је портал Метеоинфо.
У мјесту Вогел код Бохињског језера забиљежене су рекордне падавине за Словенију, при чему је за 24 сата пало 378 литара кише по квадратном метру.

Бујица у Хрватској

Мјесто Меке Драге код Обровца у Хрватској поплављено је усљед великих киша, које су пале током дана.
Како се види на снимцама које је читалац портала Индекс уступио хрватском медију, неке улице су девастиране, а поплављене су куће и угоститељски објекти.