latinica  ћирилица
28/09/2024 |  16:01 | Аутор: РТРС

Пуповац у Вариводама: Нико није одговарао за убиство српских цивила

Српско народно вијеће и општина Кистање обиљежили су годишњицу злочина над српским цивилима у селу Вариводе код Кистања, који се догодио 1995. године, а предсједник СНВ-а Милорад Пуповац истакао је да за тај злочин припадника хрватске војске у протеклих 29 година још нико није осуђен.
Страдање Срба - Фото: РТРС
Страдање СрбаФото: РТРС

- До суђења није дошло јер се констатовало да нема доказа на основу којих би се могло судити - рекао је Пуповац на комеморацији, додавши како је познато да се у Хрватској, "када је требало судити, судило и без доказа и са лажним свједоцима".

Деветоро српских цивила убијено је 28. септембра 1995. године у Вариводама у шибенском залеђу. Сви страдали били су у доби између 55 и 84 године, преноси портал Индекс.

Пуповац је рекао да је прије 29 година у то село ушао камион са обиљежјима хрватске војске и пет-шест војника који су убили деветоро недужних цивила у кућама на којима су биле извјешене бијеле заставе.

И то, додао је, након што их је прије Олује хрватска власт позвала да остану и обећала им заштиту.

Пуповац је позвао на једнак третман према свим жртвама рата, без обзира на то о којој је националности ријеч.

На комеморацији су присуствовали изасланици предсједника Хрватске, премијера и предсједника Сабора, као и локални званичници, а водитељица Documente – центра за суочавање с прошлошћу, Весна Тершелић, поименично је навела имена жртава.