latinica  ћирилица
28/09/2024 |  16:49 ⇒ 16:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Повријеђена дјеца из Газе од октобра на лијечењу у Словенији

Дјеца из Појаса Газе, повријеђена у сукобима, долазе у Словенију у октобру на лијечење у Институт за рехабилитацију Универзитета Соча гдје ће поред физичке терапије добити и психолошку подршку која им је ускраћена због ратних дешавања.
Љубљана - Фото: РТРС
ЉубљанаФото: РТРС

Пројекат финансира Министарство спољних послова Републике Словеније, а спроводи католичко добротворно удружење словеначки Каритас у сарадњи са Фондацијом "Данило Турк", преноси агенција СТА.

Предсједница Управног одбора ове фондације Мојса Селишкар Тош, наглашава да је ситуација веома осјетљива, јер су дјеца и њихови пратиоци претрпјели тешке трауме и неизмјерне патње након што су им ампутирани удови или повређена кичма.

- Већина дјеце изгубила је чланове породице, а искуства су им неописива. Наша мисија је да им пружимо подршку и олакшамо процес опоравка - рекла је она.

Менаџерка за међународну помоћ у Каритасу Јана Лампе истиче да је конзервирана храна тренутно најтраженија у Гази, с обзиром на то да је већина становништва расељена и у сталном покрету.

Словеначи Каритас у сарадњи са Фондацијом "Данило Турк", како је саопштено, додјељује финансијску помоћ за 1.000 расељених породица у Појасу Газе.