latinica  ћирилица
26/06/2024 |  12:52 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Влада Црне Горе: Полицајци дужни да пријаве сву своју непокретну и покретну имовину

Сви полицијски службеници у Црној Гори у обавези су да пријаве сву своју и имовину и приходе чланова своје породице, предвиђено је Правилником о контроли имовине и животног стила полицијских службеника који је ступио на снагу.
Влада Црне Горе - Фото: РТРС
Влада Црне ГореФото: РТРС

Правилник је донио министар унутрашњих послова Црне Горе Данило Шарановић како би Одјељење за антикорупцију при његовом ресору могло да контролише да је ли животни стил полицијских службеника сразмјеран са њиховим имовинским стањем.

- Животни стил полицијских службеника, њихових брачних и ванбрачних супружника и дјеце, као и лица повезаних са њима, подразумијева потрошњу и друге склоности и навике - наводи се у Правилнику.

Осим личних података полицијских службеника и њихових породица, полицајци су дужни да пријаве сву непокретну и покретну имовину која се региструје – аутомобиле, пловне објекте, ваздухоплове, објављено је на сајту Владе у Подгорици.

Полицајци морају пријављивати ствари чија је вриједност преко 5.000 евра – умјетнине, накит, сатове и слично, депозите у кредитним и другим сличним институцијама у земљи и иностранству, уштеђевину, зајмове, кредите, потраживања, хартије од вриједности, те власништво у фирмама.

Одјељењу за антикорупцију полицијски службеници морају доставити и податке о висини мјесечне зараде, накнадама по основу чланства у радним тијелима, приходе од научне, наставне, културне, спортске дјелатности, по основу ауторских и сродних права.

Извјештај о имовини и приходима, полицијски службеници дужни су доставити у року од 30 дана од дана заснивања радног односа.

Овај извјештај се доставља једном годишње.

Уколико се утврди да животни стил полицијског службеника, његовог брачног, односно ванбрачног супружника и дјеце не одговара приходима које су реално могли остварити, полицијски службеник је дужан да у року од 30 дана достави детаљне податке о изворима средстава, времену стицања и набавној вриједности имовине.