latinica  ћирилица
25/06/2024 |  18:58 ⇒ 26/06/2024 | 07:12 | Аутор: РТРС

Америчке санкције покушај урушавања привредног система у Српској (ВИДЕО)

Увођењем санкција појединцима, али и компанијама из Републике Српске, Сједињене Америчке Државе покушавају да уруше привредни и економски систем Српске. Око тога немају недоумица они који заступају интересе привредника и радника.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Ускраћивање основних људских права, немогућност остваривања егзистенције и то све од оних који се декларативно залажу за сва могућа права, осим, очито, када се то коси са њиховим интересима.

За брже остваривање циља одабран је провјерени метод санкција. Сет оних америчког Министарства финансија највише штете оставља на привреди и економији. И наравно на све запослене у фирмама које су кажњене.

- Задњи видови санкција управо иду на урушавање привреде и самим тим и ка економској кризи, гашењу радних мјести и ко зна на шта то све може да изађе. Свијет у овом тренутку има нека своја правила игре, на нама тренира строгоћу, на нама је и да се супротставимо - каже Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

У Америци је добро позната теза да је бизнис најважнији. Знају добро гдје да ударе не би ли остварили своје интересе. У Унији послодаваца Српске очекују изазове који би могли негативно утицати на цјелокупну привреду.

 Сигурно нас чека тешко вријеме. Међутим, на нама је да радимо, да све те негативне посљедице маскимално ублажимо, кроз развој, технолошки развој, повећање продуктивности и кроз већа примања радника - наводи Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске.

Међу првим санкционисаним нашао се и директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић, због наводног подривања Дејтонског споразума. Станковићу је јасно да су санкције "политичко питање", али и да опасно доводе у питање свакодневни живот запослених у санкионисаним предузећима, а таквих није мало.

- Сигурно ће руководство и Република Српска наћи одговор на сва ова дешавања која нас погађају. Ово је у најмању руку некоректно, нељудски, недемократски и све остало када су у питању правна лица и физичка лица, људи којима ускраћујете људско достојанство - каже Станковић.

Посљедице сукоба због прекомпозиције глобалног поретка осјете многи у свијету. У том сукобу велики не бирају средстава како би задржали своје позиције. Дебљи крај, као и обично, извуку они мали, став је струке.

- Управо због тог некаквог мијешања са стране трпе и обични људи, али то је јако лоша порука за било какав развој. Без неке стабилности и предвидивости не можете почети ниједан озбиљан пословни пројекат - каже економиста Марко Ђого.

Па чак ни пројекат куповине стана, што је најбоље осјетио један од запослених Алтернативне телевизије која се такође налази на ОФАК листи санкционисаних. Док су једни медији санкционисани, други санкције оправдавају. Наводе појединих медија да су фирме у Републици Српској кажњене због веза са предсједником Српске Милорадом Додиком и зараде на тендерима, Додик је демантовао. Поручио је да су ти медији дио пропаганде против њега и његове породице.