latinica  ћирилица
28/10/2024 |  22:05 | Аутор: РТРС

Додик: Уколико пресуда буде политичка, ми ћемо политички и одговорити (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је суђење које се против њега одвија у Суду БиХ политички процес, који за циљ има његово уклањање са политичке сцене.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Тај процес нема ни један правни елемент и сигуран сам да ће пресуда бити ослобађајућа. Пристао сам да идем тамо, јер ће бити ослобађајућа пресуда. Тужиоци у Суду БиХ су испод сваког правног достојанства - наводи Додик за нашу емисију "Други угао".

Додаје, да нема ниједног правног елемента, за осуду, само политички.

- Суд ће морати да води рачуна о праву. То је потпуно правно неодржжив предмет, који је правно мотивисан. Ми знамо шта ћемо радити. Нек одмах знају сви. Постоји консензус свих нас о томе шта ћемо радити. Па нек пробају нек ураде. Ако је то политичка одлука и ми имамо право на политички одговор. Ми ћемо политички одговорити - истакао је Додик за РТРС.

Када је ријеч о наводима опозиције у Републици Српској, да "Додик није Српска", он наводи да и није, али јесте њен предсједник.

- Ја ту функцију нисам добио играјући кошарку, него зато што сам обављајући ту функцију потписао указ. Замислите неко вас терети, јер сте обављали своју функцију. Овдје нема живота, могу да говоре шта хоће. Начин на који су они поставили ствари у БиХ, она је осуђена на пропаст - наводи Додик.

Додик је истакао, да умјесто да се од БиХ направи мјесто које је предвиђено Дејтонским мировним споразумом, они су прихватили да исти тај Дејтон руше.

- Српска је јавно пристала на Дејтон, то показује нашу приврженост међународном споразуму, док је код њих све обрнуто - наводи Додик, додајући, да Сарајево политички не може да егзистира без њега.