latinica  ћирилица
28/10/2024 |  19:32 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Након Изетбеговића и Конаковић потврдио: Процес против предсједника Српске је монтиран (ВИДЕО)

За сриједу је заказано ново рочиште у процесу који се у Суду БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора Службеног гласника Милоша Лукића.
Процес против Додика и Лукића - Фото: РТРС
Процес против Додика и ЛукићаФото: РТРС

 Тада би Суд БиХ, по приговору тима одбране, требало да се изјасни и о изјави предсједника СДА Бакира Изетбеговића да је овај Суд добио сигнал међународне заједнице да осуде Додика. У међувремену је стигло и ново признање лидера НИП-а Елмедина Конаковића да је ријеч о политички монтираном процесу.

Признање за признањем. Нижу се изјаве бошњачких политичара о процесу против предсједника Српске. Међу њима и она Бакира Изетбеговића која је одјекнула - мислим да је иза процеса коначно стала међународна заједница.

- Ово наше правосуђе је такво, остало је то из неког комунистичког вакта да некога питају "шефе, хоћемо ли, нећемо ли"? Мислим да су сада добили миг да иду ту до краја. Дакле, иду санкције вјероватно и процес ће ићи у том смјеру да буде осуђен, претпостављам - каже Бакир Изетбеговић.

Оваква изјава израз је непоштовања према Суду БиХ. Ствара и неповјерење јавности у рад ове правосудне институције. Неповјерење, још једном, изазива и у тиму одбране предсједника Српске и самог Додика. Зато су уложили приговор суду.

- Према ставу Европског суда, став оптуженог у односу на повјерење које има у Суд је релевантно и у погледу тога постоји више пресуда. Због тога смо ми, такође, ставили приговор Суду БиХ у вези са овом изјавом и сматрали смо цјелисходним да поводом ове изјаве Суд БиХ треба да се огласи - наводи Горан Бубић адвокат предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Горан Петронијевић, адвокат у Тиму одбране предсједника Српске не очекује никакав одговор суда. Изетбеговићева изјава, истиче, крши суверенитет Суда, неумјерени је притисак на Суд и позива на одлуке и мишљење странаца да се Додик осуди у овом поступку.

- Једном рјечју даје изјаву да је пресуда донесена коју ће само кроз судску одкуку сопштити судија Сена Узуновић. Не посткји флагрантнији примјер кршења независности судства, утицаја на суд - наводи Петронијевић.

И док се чека изјашњење суда, и то бар на рочишту које је заказано за два дана, у сарајевским медијима чули смо још једно признање и то Елмедина Конаковића да је процес против Додика, политички монтиран. И то у контексту приче о европском путу, гдје је Додика оптужио као кочничара тог пута.

- Онда ми ставимо Додика на мјесто. То се никада није дешавало. Додик је процесуиран. Пред Судом БиХ. Додик је изолован. Додик је санкционисан - истиче Конаковић.

Због оваквих изјава, правник Огњен Тадић очекује да ће политички субјекти из политичког Сарајева ускоро почети да се утркују у томе ко је заслужнији што се предсједник Српске и вршилац дужности директора Службеног гласника налазе на оптуженичкој клупи.

- Упропастили су европски пут, упропастили су политичке односе у БиХ и сада изгледа да се ваде на то да ипак неко суди Србима. То њихово признање је доказ о томе каква је БиХ држава и доказ да се овдје ради о суђењу БиХ а не било коме другом, јер ће ова пресуда, каква год да буде, највише погодити БиХ - каже Тадић.

Професор уставног права Синша Каран у Конаковићевој изјави види нервозу, али и потврду онога на шта Република Српска указује од почетка суђења.

- Ово је могуће само синхронизацијом овог несрећног правосуђа, несрећног Шмита и оне бошњачке политичке елите која не жели да види предсједника Републике Српске као активног политичког судионика у БиХ и Републици Српској. Не желе да га виде као снажну одбрану интегритета Републике Српске - сматра Каран.

Правосуђе да има дигнитет не би ни водило овај и овакав процес, каже Каран. Ријеч је, упозорава, о парадоксу и концентрацији неправа, неуставности и незаконитости, какве историја политике и правосуђа не памте.