latinica  ћирилица
25/06/2024 |  15:48 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Тадић: Мишљење Венецијанске комсије сувишно - Уставом одређени начин и услови избора судија

Уставом БиХ је одређено да двоје судија у Уставном суду БиХ бира Народна скупштина Републике Српске, четворо Представнички дом Федерације БиХ и троје Европски суд за људска права и нигдје не пише да морају бити одређене националности, па је мишљење такозване Венецијанске комисије сувишно, изјавио је правник Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је навео да су и услови избора одређени Уставом БиХ, те да је Република Српска увијек бирала судије, адвокате и професоре права са дугогодишњим искуством.

- Мање квалификовани били су једино кандидати Комшићеве сестринске странке СДА, и то бивши предсједник Уставног суда Мирсад Ћеман који је правосудни испит положио у 43. години - рекао је Тадић за Срну.

Он је подсјетио и да је актуелна предсједница Уставног суда БиХ Сеада Палаврић дипломирала у тридесетој години, а правосудни испит положила у 41. години.

Према мишљењу Венецијанске комисије, етничке квоте се не могу користити приликом избора судија у Уставни суд БиХ, јер то "представља дискриминацију и подрива интегритет ове правосудне институције".

Став Комисије о начину избора судија Уставног суда БиХ затражио је 15. марта тада предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић.