latinica  ћирилица
25/06/2024 |  14:02 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Тепавчевић: Јединствено се одупријети санкцијама предузећима у Српској

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић рекао је да се увођењем санкција предузећима и привредницима у Српској покушава урушити привредни систем Републике и да је потребно јединствено се одупријети томе како би било што мање посљедица по привреду, институције и грађане.
Жељко Тепавчевић - Фото: РТРС
Жељко ТепавчевићФото: РТРС

- Ови задњи видови санкција иду на урушавање привреде, а самим тим и економске кризе, гашење радних мјеста... Свијет у овом тренутку има нека своја правила игре, на нама тренира строгоћу и на нама је да им се супротставимо - рекао је Тепавчевић.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Зоран Шкребић истакао је да Унија не подржава било какво увођење санкција предузећима, привредницима или привредним гранама у Српској, јер то негативно утиче на цјелокупну привреду и раднике који раде у тим компанијама.

- Све то што се дешава на нашим просторима није уобичајено, а разлог због чега банке ћуте о томе треба упутити на њихове адресе, јер оне знају какве су посљедице и због чега се на тај начин понашају - рекао је Шкребић.

Економиста Марко Ђого рекао је да у свијету долази до сукоба између великих сила око расподјеле моћи и сфера утицаја, што се прелама и "преко наших леђа".

- То показује низак ниво суверенитета БиХ као државе, а имајући у виду и да се води неколико ратова у нашем ближем и даљем окружењу, не изненађују такви потези који су у неким мирнодопским временима осуђивани, а сад се враћају - рекао је Ђого.

Он сматра да увођење санкција нема везе са економијом и да се све чешће говори о деглобализацији, наводећи да сада више не постоји један хегемон у свијету, него мултиполарни свијет.