latinica  ћирилица
25/06/2024 |  11:41 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Потписан протокол о сарадњи катастара Српске и Србије (ВИДЕО)

У Лакташима је току 16. Регионална конференција о катастру и инфраструкури геопросторних података, у организацији Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. На овој дводневној конференцији учествује више од 100 учесника из БиХ, региона, Европе и свијета. Потписан је и протокол о сарадњи Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Републичког геодетског завода Србије.
РУГИПП - споразум -
РУГИПП - споразум

Споразумом је предвиђено да се ради на припреми и реализацији пројеката из области процјене и вођења вриједности непокретности, успостављања и вођења централног адресног регистра, дигиталног архива, премјера, катастра непокретности, основних геодетских радова и других послова из области геодезије и катастра.

- Циљ је да унаприједимо рад наше управе, а у фокус је дигитализација. Желимо да људи, осим електронског увида у земљишне књиге могу и да штампају наше документе - истакао је директор Републичке управе за геодетске и имовинско -правне послове Драган Станковић.

Станковић је навео да ће на скупу бити ријечи о инфраструктири геопросторних података, катастру и геодетској инфраструктури, те о економском развоју.

Директор Републичког геодетског завода Србије Борко Драшковић је изјавио да је велики значај Регионалне конференције у Лакташима јер се одржава након потписивања Декларације на Свесрпском сабору у Београду којом су дефинисана национална и политичка питања и заједничка будућност.

- Наше двије институције настављају сарадњу на далеко вишем нивоу коју смо назвали нова ера. То значи да ћемо се залагати да и грађани Републике Српске имају све оно што и грађани Србије и у нашем информационом систему - истакао је Драшковић.

Драшковић је истакао да су дигитални геопросторни подаци све важнији и за циљеве одрживог развоја и за планирање заједничке будућности.

Он је најавио да ће почетком октобра на Фрушкој гори бити одржан Први сабор геодета Републике Српске и Србије са више од 1.000 учесника из земаља региона.