latinica  ћирилица
25/06/2024 |  08:41 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Деђански: Србија и Српска се једине на овим просторима залажу за очување Дејтона (ВИДЕО)

Србија и Република Српска се једине на овим просторима залажу за очување Дејтонског мировног споразума и међународног права у свим областима, изјавио је политички аналитичар Стевица Деђански, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Коментаришући то што је извјештај Владе Српске објављен као званични документ Уједињених нација Деђански је напоменуо да смо "ми једини у региону који раде на томе да то функционише, а стално добијамо нападе како се спремамо за неку агресију, да хоћемо да подијелимо БиХ и да рушимо Дејтон".

- Живимо у свијету да кад се бориш за међународно право постајеш непријатељ. Уз пријатеље попут Русије морамо бити гласни да се зна да ми промовишемо мир у ргеиону. Једног дана, када се свијет ресетује послије ових сукоба и велике силе сједну да разговарају, биће битно ко се како понашао, ко је поштовао међународно право. Наша позиција је тешка, али часна и поштена - поручио је Деђански. 

Деђански је напоменуо да се "у Европском парламенту и земљама ЕУ дешавају промјене".

- Заоштриће се ситуација, реторика и подјела, што није добро за нас у региону. Мада ни сад кад постоји мир није добро, притискају нас по свим питањима, покушавају да укину Српску и да признамо самопроглашено Косово. Не смијемо да се мијешамо да не навучемо још већи бијес од тих земаља. Мислим да нас очекује тешко вријеме у наредном перриоду - закључио је Деђански.