latinica  ћирилица
28/10/2024 |  18:18 | Аутор: СРНА

Вучић: Мађари су најближи савезници Срба у Европи

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас у Жабљу, који је посјетио заједно са предсједником Мађарске Тамашом Шујоком, да Срби у Европи немају ближег савезника од Мађара.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

Вучић је нагласио да се то показало много пута, па и приликом гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Он је објаснио да су му Мађари тада јавили да су под страховитим притиском да гласају за резолуцију, али да је Србија очекивала да ће, упркос томе, остати уздржани.

- Међутим, јавио ми се премијер Мађарске Виктор Орбан, који ми је рекао да су пријатељи ту када је тешко и Мађарска је гласала против те резолуције - рекао је Вучић након освештења обновљене католичке цркве Сњежне Госпе у Жабљу.

Вучић је у обраћању након свечаности у Жабљу указао да није било лако изградити односе какве данас имају Београд и Будимпешта након вијекова и деценија неслагања, понекада и мржње.

- Неодговорни људи преко ноћи могу да сруше оно што је добро. Зато је важно да и даље водимо рачуна једни о другима и да оно што смо с муком изградили више никада не срушимо - нагласио је Вучић.

Он је додао да је огроман допринос у грађењу добрих односа Србије и Мађарске имао сада већ покојни лидер Савез војвођанских Мађара Иштван Пастор, који је на томе блиско сарађивао са Орбаном.

- У свијету ће се одигравати ствари које ће много тешког донијети Европи, зато бринем, а помало се и плашим, али имам и наду да ћемо ми, Мађари и други народи умјети да разумијемо колико је мир важан и да ће сви други разумјети да је то једини начин за рјешавање проблема - рекао је Вучић.

Он је захвалио Мађарској на обнови католичке цркве у Жабљу, а мађарском предсједнику Шујоку на посјети Србији, која ће, како је навео, дати нови допринос стварању бољих односа између двије државе и два народа.

Шујок је оцијенио да је католичка црква у Жабљу оживјела захваљујући пријатељству Србије и Мађарске, као и два народа, истичући да је обновљени храм нови симбол српског и мађарског пријатељства.

- Србија и Мађарска дали су заједнички одговор на историју, која је писана и у Светом писму, а налази се и на олтару ове цркве, јер живот увијек побјеђује смрт - истакао је Шујок.

Према његовим ријечима, ово је дан побједе, јер се показује да и мале заједнице имају будућност, као и да овај велики догађај потврђује снагу хришћанске Европе и пријатељства Срба и Мађара.

- Обнова цркве је била могућа јер смо показали спремност да пружимо руку једни другима, знајући да дијалогом, пријатељством и сарадњом можемо да постигнемо много више - нагласио је Шујок и додао да о томе најбоље свједочи то што је католичка црква у Жабљу преко пута православне Цркве Светог Николе.

Вучић и Шујок претходно су посјетили Чуруг, гдје су положили вијенце на Споменик помирења, као и у Музеју жртава рације "Топалов магацин".

Вучић и Шујок су обишли музеј, а са њима су били и предсједница Покрајинске владе Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић, као и предсједник Савеза вовођанских Мађара Балинт Пастор, који су присуствовали и свечаности поводом освештења обновљене католичке цркве у Жабљу.