latinica  ћирилица
28/10/2024 |  18:25 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија поуздан европски партнер у борби против кријумчарења миграната

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић поручио је данас на Министарском форуму ЕУ - западни Балкан у Будви да је Србија поуздан европски партнер у борби против кријумчарења миграната, као и у спречавању трговине људима, трговине ватреним оружјем и дрогом.
Будва - Министарски форум ЕУ - Фото: СРНА
Будва - Министарски форум ЕУФото: СРНА

Дачић је оцијенио да је напредак на сузбијању трговине људима и кријумчарења могуће постићи промоцијом потребе за коришћењем различитих алата за полицијску и правосудну сарадњу, саопштило је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Он је указао да ирегуларни мигранти у Србију улазе из земаља ЕУ, односно Бугарске и Грчке преко Сјеверне Македоније, због чега је неопходно јачање напора граничне полиције и ФРОНТЕКС-а на очувању интегритета спољних граница ЕУ.

- Бескомпромисна борба против недозвољене трговине оружја на транснационалном и националном нивоу високо је на агенди МУП-а Србије, због чега су борба против недозвољене трговине оружјем и свеобухватна контрола препознате као приоритет - нагласио је Дачић.

Он је оцијенио да је за допринос националној и међународној безбједности од значаја да ЕУ настави активности на повезивању и сарадњи између земаља региона и држава ЕУ с циљем сузбијања илегалног држања и трговине ватреним оружјем.