latinica  ћирилица
28/10/2024 |  17:12 ⇒ 17:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Орбан и Пастор највише допринијели да буду бољи односи Срба и Мађара (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Жабљу да су мађарски премијер Виктор Орбан и некадашњи лидер СВМ Иштван Пастор највише допринијели да буду бољи односи Срба и Мађара - да се успостави истинско и искрено добросусједско пријатељство између Србије и Мађарске, као и између два народа.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Вучић је поручио да је зато важно да се води рачуна и једни о другима, да оно што се послије много вијекова и деценија тешко муком изградило, више никада не уништи.

Предсједник Србије је, са предсједником Мађарске Тамашем Шујоком, присуствовао благосиљању обновљене католичке Цркве Снежне Госпе и рекао да су први пут на иницијативу Иштвана Пастора и Виктора Орбана 2009. године постигли начелни договор.

- Када дође до промјена у Србији да успоставимо истинско и искрено добросусједско пријатељство између Србије и Мађарске, између српског и мађарског народа. Да ли је то било лако? Није. Није чак ни данас. И послије вијекова и деценија неслагања, понекад и мржње, није лако доћи до тога не само да се поштујете, већ да се међусобно подржавате, да осјећате наклоност, понекад и љубав између народа. Много, много труда и енергије и добре воље је за тако нешто потребно. А неодговорним и неозбиљним потезима се то преко ноћи уништава - нагласио је Вучић.