latinica  ћирилица
25/06/2024 |  08:27 ⇒ 10:01 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Међународни дан борбе против злоупотребе опојних дрога и незаконите трговине дрогама (ФОТО)

Проводећи превентивне активности на спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога у Републици Српској, Министарство унутрашњих послова Српске и ове године низом активности широм Републике обиљежава Међународни дан борбе против злоупотребе опојних дрога и незаконите трговине дрогама, 26. јуни, саопштено је из МУП-а Српске.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Један од циљева овогодишње кампање која се проводи у сарадњи са Комисијом за сузбијање злоупотребе опојних дрога у Републици Српској је подизање свијести о штетном дјеловању и посљедицама које настају конзумирањем опојних дрога, те важности ране интервенције, као и пружања подршке и помоћи особама које користе дрогу.

МУП Српске је прошле године открило 2.681 случај у области дрога (403 кривична дјела и 2.278 прекршаја злоупотреба опојних дрога), наводи се у саопштењу.

Не окрећи главу, помози (Фото: Уступљена фотографија)

Организоване су 54 оперативне акције, од којих је 12 међународног карактера којима је откривено је и разбијено више организованих криминалних група, као и пет лабораторија за производњу дроге.

МУП Српске ће и у наредном периоду наставити са превентивним и репресивним активностима, у циљу борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, те подизању свијести грађана о штетности употребе и конзумирања, те посљедицама које употреба дрога носи.

У основним и средњим школама и у наредној школској години наставиће се са организовањем едукативних предавања за ученике са циљем упозоравања на све штетности које носи конзумација опојних дрога, али и посљедице незаконите трговином дрогом.