latinica  ћирилица
24/06/2024 |  21:29 ⇒ 21:33 | Аутор: РТС

Вучић: У наредном периоду мора да се отвори дијалог о литијуму (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да у наредном периоду мора да се отвори дијалог, како на нивоу парламента, тако и на експертском нивоу, о литијуму и о томе какву ће одлуку Србија као друштво донијети о томе.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

- Потребно је да отворимо дискусију у којој ће да доминирају аргументи. Не празне приче, не дамо Јадар или Рађевину, пошто ћу да вам објасним како сте дали и Јадар и Рађевину, јер објективно живи 20 одсто мање људи него што је живјело прије 15 година и у Јадру и у Рађевини - истакао је Вучић.

Напоменуо је да је лично учествовао у изградњи фабрика у том дијелу Србије, као и стадиона у Лозници, као и у обнови Крупња након поплава.

Вучић је истакао да је највећа инвестиција која читаву западну Србију може да сачува на огњишту ауто-пут Рума–Шабац и брза саобраћајница до Лознице.

- До краја године ћете за сат и 15 минута моћи да стигнете од Београда до Лознице. Све то што у претходних 50 година неко није урадио у Лозници - навео је Вучић.

Поручио је да никада нико на силу неће да ради ништа.

- Разговараћемо са свим људима. Хоћу да наше друштво у Србији донесе одлуку, а да људи сагледају све аргументе, да људи чују колико смо глупости могли да чујемо у претходних седам дана, колико неистина, колико лажи - истакао је Вучић.

Навео је да Србија има могућност да произведе 58.000 тона литијум-карбоната на годишњем нивоу, а да је суштинска битка да ли може да обезбиједи да се батерије производе у Србији, као и да дођу нови произвођачи електричних аутомобила.

Поручио је да, док Нијемци не буду гарантовали да ће ријеке и планине бити чисте и да ће одлагање за депонију бити у складу са највишим европским стандардима, "нећемо ни да покушавамо, ни да почињемо око било чега".