latinica  ћирилица
24/06/2024 |  19:09 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Од политичара до привредника: Како Америка санкцијама деценијама покушава да уруши Републику Српску? (ВИДЕО)

Најновије америчке санкције, као и све претходне наставак су политике Сједињених Држава која се примјењује над Републиком Српском и њеним руководством непуних 30 година. Од политичара, преко привредника, па до радника у ИТ компанијама и медијима. Сви су се нашли на њиховој листи. Сада им је додата Инфинити Интернешнал група у којој кажу да ће пронаћи најбоље рјешење које би осигурало да компаније наставе са радом. У санкционисаној компанији Проинтер наводе да су се увијек бавили искључиво развојем и примјеном информационих технологија и да сви запослени немају разлога за бригу.
Америчка застава  (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI) -
Америчка застава (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI)

Недостатак дипломатског знања или жеља за показивањем силе?

Након што је прошле седмице број физичких и правних лица из Српске на америчкој ОФАК листи увећан, да се закључити да руководство најмоћније силе нема јачи инструмент од санкција. Међу санкционисаним физичким лицима нашао се и Ђорђе Ђурић, власник Инфинити групације. Свјестан да би компаније и запослени могли трпити због тога, одлучио је да напусти челну позицију. Каже, запослени су на првом мјесту.

- Данас је то седам компанија, сутра 77. Дакле, ни послодавци ни запослени нису више сигурни у сопственој земљи, чак ни ако послују у складу са законом, поштујући све норме и обавезе. Наћи ћемо најбоље могуће рјешење које би осигурало да компаније наставе са радом - истакао је Ђорђе Ђурић, власник Инфинити интернешнл групе.

На листи санкционисаних нашла се и компанија "Проинтер", једна од чланица Инфинити Интернешнл групе. Компанија која се бави развојем и примјеном информационих технологија броји 183 запослених. Оно што је за њих најважније у овом тренутку, каже директор компаније, јесте да радници неће осјетити посљедице.

- Сигурно нико неће од наших запослених остати на улици нити ћемо на било који начин да их ускратимо за било каква права која су имала - рекао је Владимир Перишић, директор компаније "Проинтер ИТСС".

Проионтер се на удару америчког министарства нашао због наводне повезаности са предсједником Српске Милорадом Додиком. Директор Проинтера каже да такве везе никада нису доказане. О раду и пословању ове компаније најбоље говори податак да има највише партнерске статусе са водећим свјетским компанијама, које су махом из Америка, каже Перишић. Санкције оцјењује као неоправдане и несхватљиве.

- Зашто кажем неоправдано зато што ниједан конкретан разлог нити доказ нису понудили зашто смо се нашли на тој листи, а несхватљиво из разлога што смо им као компанија која кроз своеј дугогодишње постојање увијек се трудила да се искључиво бавимо технологијама и пројектима које реализујемо - додао је Перишић.

Да санкције не познају политичку партију,позицију у друштву или стручну спрему знају у Борачкој организацији Српске. Кажу -америчке санкције само су наставак свих оних претходних које се већ 30 година примјењују над Српском и њеним руководством.

- Санкције трпе сви, без обзира којој политичкој партији припадају, некад су трпили они оји су били на челу српског народа када је стварана Република Српска, сад трпе ови који тренутно воде Републику Српску и вјероватно је то филозофија са којом ће се наставити и у наредном периоду - истакао је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Управо због тог историјског искуства требамо бити јединствени, кажу из Борачке организације. Није важно име и презиме санкционисаних, важно је шта они представљају. А то је Република Српска.