latinica  ћирилица
24/06/2024 |  19:07 | Аутор: СРНА

Стевандић: Народна скупштина одлучује о српским делегатима у Дому народа, а не ЦИК

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је тај парламент надлежан да одлучује о делегатима Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, а не Централна изборна комисија БиХ такозваним жријебањем.
Ненад Стевандић (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Ненад Стевандић (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

- Оно што Народна скупштина изабере може само она да измијени. Ако њене аутентичне одлуке мијења ЦИК, онда је ријеч о кршењу уставног поретка - рекао је Стевандић Срни.

Коментаришући то што је Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а у вези са признавањем листића ПДП-а за Дом народа парламента, Стевандић је истакао да би разумио да је Суд БиХ све у вези са тим вратио Народној скупштини на поновно одлучивање, уколико је ишта спорно.

- Разумио бих и да је ЦИК тражио од Народне скупштине да одлучује поново, али ово је очигледно дио озбиљне и раније планиране политичке ујдурме, а све како би се промијенила власт на нивоу БиХ. И можемо да се у том смислу кладимо како ће то жријебање да изгледа и у чију корист. И да одмах да изразимо велику сумњу у непристрасност на том плану - рекао је Стевандић.

Стевандић је истакао да да је све ово што се дешава наук за Републику Српску да увијек треба заступати ставове да су одлуке Народне скупштине Српске коначне.

Суд БиХ одбио је жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а који је крајем маја поново признао листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић рекла је Срни да ће вјероватно ЦИК БиХ у наредним данима одлучити да спроведе жријебање.