latinica  ћирилица
24/06/2024 |  14:34 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Додик и СНСД не воде политику по инструкцијама, за разлику од Звиздића и дружине (ВИДЕО)

Делегат Клуба Срба (СНСД) у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик и ова странка не воде политику по било чијој инструкцији нити у било чијем интересу, већ искључиво у интересу грађана који су их бирали.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Очигледно је да су /замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине и замјеник предсједника НиП-а Денис/ Звиздић и дружина, што смо могли чути из изјаве његовог предсједника /Елмедина Конаковић/ "Вежи коња гдје ти ага каже", навикли да добијају одређену терапију и јасне инструкције на који начин ће да се понашају, па из тог разлога никако не могу да схвате да Милорад Додик и ми из СНСД-а не водимо политику по било чијој инструкцији нити у било чијем интересу, него искључиво у интересу народа и грађана који су нас бирали, што је за њих несхватљиво - рекао је Ковачевић за РТРС коментаришући изјаву Звиздића да је Додик "узимајући погрешну терапију коју му перманентно прописују у Кремљу, прихватио улогу противника евроатлантских интеграција, европских вриједности, владавине права и даље демократизације БиХ".

Ковачевић је рекао да Звиздић у одговору на Додикову политику цитира коминике ПИК-а који је, каже, недејтонска, у суштини, за БиХ непостојећа организација која нема никакав значај и тежину.

- Звиздић каже да Додик води жестоку политику против БиХ, Додик у суштини води политику и интересу дејтонске БиХ и Републике Српске, српског народа и свих грађана Српске. За њих је то потпуно несхватљиво, јер њих не занима дејтонска БиХ. То је БиХ коју они упорно руше, јер желе БиХ у којој ће бити искључиво мјеста само за Бошњаке и ни за кога другог. Против тога ћемо се увијек борити и тако нешто сигурно неће моћи да постоји у БиХ или Република Српска неће бити у таквој БиХ - поручио је он.

Ковачевић је рекао да су ФБиХ пружене руке за разговор о томе како да се очува дејтонска БиХ и "да се вратимо у оквире Устава и уставног поретка", додајући да, уколико се то не деси, постоје друге опције и понуде из Републике Српске.

- Не треба крити какве су то опције, немамо проблем да то изговоримо, то је нешто што се зове мирно раздруживање и мислимо да је то добра опција уколико нам они већ поручују да не желе да живе са нама - истакао је он.

Коментаришући изјаву Звиздића да је Додик противник евроатлантских интеграција, Ковачевић је рекао да су Република Српска и њени грађани, њих више од 95 одсто, против атлантских интеграција.

- Оно што смо договорили, што је став БиХ дефинисан кроз Програм реформи, који је усвојило Предсједништво БиХ, а које је највиши заједнички орган у БиХ, јесте сарадња, али без било икаквих интеграција или чланства - нагласио је он.

Када је ријеч о европским вриједностима, Ковачевић је рекао да су "Додик и СНСД урадили на евопском путу БиХ милион пута више него Звиздић, Конаковић и дружина".

Он је подсјетио да СНСД има четири делегата у Дому народа ПС БиХ, а комплетна "Тројка" једног и да то довољно говори о омјеру снага.

- Толико се најављује прича око четвртог делегата да је јасно да се ради о политичкој завјери и пројекту да се сруши воља народа Републике Српске, а народна воља је да је Милорад Додик предсједник Републике Српске, Жељка Цвијановић српски члан Предсједништва БиХ и СНСД апсолутни поједник на изборима и да на основу тога има убједљиво највећи број мандата у Представничком и Дому народа ПС БиХ - навео је Ковачевић.

Он је рекао да је "све што буде ишло мимо тога, искључиво политички пројекат с циљем рушења Републике Српске".

- Видимо да се неки из опозције нуде да заједно с њима раде на том пројекту рушења Републике Српске. Порука и за једне и за друге је - неће вам то успјети, Република Српска ће бити вјечна - поручио је Ковачевић.