latinica  ћирилица
24/06/2024 |  14:18 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

МУП Српске: ИДДЕЕА кренула у процес незаконитог увођења дигиталног идентитета

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упутило је писмо свим институцијама које су надлежне за обраду личних података грађана и поступке издавања дигиталних цертификата како би упозорили да Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ злоупотребљава законску надлежност пружања техничке подршке министарствима унутрашњих послова у БиХ, чиме је довела у питање заштиту личних података грађана.
МУП Републике Српске - Фото: СРНА
МУП Републике СрпскеФото: СРНА

Из МУП-а Српске истичу да се ИДДЕЕА упустила у процес незаконитог издавања дигиталних цертификата и увођење удаљеног потписа и дигиталног новчаника који нису законски регулисани у БиХ, чиме се нарушава заштита личних података грађана.

Подсјећају да на нивоу БиХ не постоји законски оквир за успостављање дигиталног идентитета у складу са важећом ЕУ регулативом, те је, прије било каквих активности везаних за дигиталну идентификацију и услуге повјерења, потребно ускладити правни систем са ЕУ регулативом која је донесена на нивоу Европске уније ове године.

Из МУП-а Српске наводе да је дигитални идентитет уско везан са информационом безбједношћу, а на нивоу БиХ не постоји законска регулатива из ове области, чиме се значајно повећава ризик од злоупотреба података.

Подсјећају да су овлаштења и надлежности ИДДЕЕА јасно прецизиране одредбама Закона о ИДДЕЕА (Службени гласник БиХ, број: 56/08), а што је између осталог, вођење и технички дизајн, управљање базама података и осигурање других техничких услова за несметано функционисање база података.

Министарства унутрашњих послова су, управо, према Закону о ИДДЕЕА надлежни орган или изворни орган који сарађују са Агенцијом, а који обрађују податке и који су власници података. Грађани се, за своја права везано за личне карте, укључујући и квалификоване дигиталне потврде везане за личне карте, које је ИДДЕЕА најавила намјеру да издаје, једино и искључиво могу обраћати министарствима унутрашњих послова који, сходно законским надлежностима доносе одлуке у управним поступцима - наводи се у саопштењу МУП-а Републике Српске.

Из МУП-а истичу да је свако друго поступање које укључује запримање захтјева од грађана у канцеларијама ИДДЕЕА, а које је ова агенција најавила, незаконито и да представљаће грубу злоупотребу.

МУП Репулике Српске позива надлежне институције да се дефинише правни оквир у области дигиталне идентификације и услуга повјерења у складу са уставним надлежностима и ЕУ регулативом и да се након тога крене са даљим активностима везаним за системе дигиталне идентификације у услуга повјерења.

Из МУП-а су поручили да свако друго поступање може изазвати штетне посљедице.