latinica  ћирилица
23/06/2024 |  18:39 ⇒ 24/06/2024 | 10:22 | Аутор: РТРС

Након невремена, сабирање штете; Крупан лед оштетио аутомобиле и пољопривредне усјеве (ВИДЕО)

Након екстремних врућина Републику Српску, Федерацију и регион погодило је олујно невријеме праћено градом. На територији Српске дејствовало је 330 противградних ракета, а штете на аутомобилима, воћњацима, објектима, још се збрајају.
Бањалука - лед - Фото: РТРС
Бањалука - ледФото: РТРС

Метеоаларм издао је упозорење и данас за девет регија БиХ. Очекују се јаки пљускови са грмљавином, али и појава града.

Јако невријеме, праћено градом које је погодило Српску и регион, није заобишло ни Бањалуку. Крупан лед оштетио је велики број аутомобила, воћњака, али и неколицину породичних кућа.

У бањалучкој регији, град је највише штете проузроковао у насељима Лазарево, Туњице, као и на подручју Поткозарја. Из Цивилне заштите града Бањалука наводе да је невријеме, са друге стране, довело и до постепене стабилизације снабдијевања водом у поткозарским селима.

- Људи имају могућност да своју штету наплате путем осигурања. Пријављују своју штету полицији, полиција ради записник и на основу тога, своју имовину коју су осигурали, имају могућност да наплате. Град Бањалука нема ту одговорност, осим када су у питању стамбени објекти - рекао је шеф Одсјека за послове цивилне заштите Бањалука Драган Бабић.

Снажне временске непогоде захватиле су и Добој, Прњавор, Грачаницу, Бијељину, Зворник, Градишку.

У Српској, дејствовал је 121 противградна станица и испаљено укупно 330 противградних ракета.

А временске неприлике могу се очекивати и у наредним данима. Потенцијална стабилизација могућа је тек пред крај наредне седмице.

- Нешто јаче непогоде углавном на југоистоку и истоку, Сарајевско-романијска регија, Подриње. У тим предјелима би требало прво да се десе пљускови са грмљавином у поподневним часовима и ту постоје услови за локалне непогоде и град - навела је метеоролог Милица Ђорђевић.

Значајне штете од олујног невремена и у Србији, гдје су уништени воћњаци, оштећене куће, аутомобили и пољопривредна добра. Епицентар олује, према процјени Центра за одбрану од града Републичког хидрометеоролошког завода Србије, био је у Осечини и у западним дијеловима територије Ваљева.