latinica  ћирилица
23/06/2024 |  11:17 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од пробоја "Коридора живота" - велика побједа Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

На Дугој њиви код Модриче обиљежене су 32 године од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.
Обиљежавање пробоја "Коридора живота", Дуга Њива - Фото: РТРС
Обиљежавање пробоја "Коридора живота", Дуга ЊиваФото: РТРС

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и министар рада и борачко - инвалидске заштите Данијел Егић, који су положили вијенац испред републичких институција.

У име Србије вијенац је положио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Цвијеће су положили српски представници у заједничким институцијама БиХ Сања Вулић и Обрен Петровић, представници Борачке организације Републике Српске и организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, те делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, представници града Добоја и других општина.

Обиљежавање пробоја "Коридора живота", Дуга Њива

Цвијеће су на спомен-обиљежје положили и учесници марша "12 километара за 12 звјездица" који су јутрос кренули из Осјечана код Добоја на Дуге Њиве, те представници Уједињеног равногорског покрета.

Многи историчари ће тек писати о великој српској побједи, односно пробоју Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Поносни смо на ову акцију, сјећамо се сваког тренутку, тих мајских, јунских дана 1992. године. За идеју Републике Српске у овој акцији животе су дали најхрабрији синови Српске - рекао је Новица Радуловић, начелник општине Модрича.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске нагласио је да је и ова акције нераскидиво везана са Видовданом и њеним јунацима.

- Захвалио би се свим учесницима ове операције што су успјешно одрадили акцију и пробили "Коридор живота" који је заиста то значио за Републику Српску. Битка за Коридор не може се испричати за 10 минута. Ову причу морају учити наша дјеца у школама као један од најсвјетлијих примјера у историји српског народа - истакао је Остојић.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Антић, поручио је да Република Српска и Србија морају и требају његовати значајне датуме из историје.

- Ово је дан када обиљежавамо пробој коридора. Данас се сјећамо наших храбрих синова који су положили живот у темеље Српске - напоменуо је Антић.

Претходно је у манастиру Светог великомученика Лазара одржана Света литургија.

Света литургија

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.