latinica  ћирилица
23/06/2024 |  09:44 ⇒ 09:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Полиција темељ друштва, грађани треба да је осећају својом

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас поводом Дана полиције и славе МУП-а да је полиција ту да чува ред, мир и безбједност грађана и да народ треба да је осјећа својом.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Дачић је истакао је да је полиција темељ друштва и оно што доноси предност у побједи добра над злом.

- Зато је важно да полиција буде оспособљена и опремљена и у том погледу могу да кажем да смо постигли значајне резултате када је ријеч о опремању - рекао је Дачић за РТС.

Према његовим ријечима, МУП-у је потребно више полазника полицијског образовања, више полицајаца, потребна јој је већа подршка грађана јер "полиција и ради оно што је у интересу грађана – одржава ред и мир, бори се против криминала, брине о безбједности саобраћаја, границама, а ту су и ватрогасци-спасиоци".

Дачић је позвао све грађане да данас са припадницима МУП обиљеже Дан полиције и славу МУП-а, Духове.

Истакао је да су се традиционално способности посебних јединица полиције приказивале на Макишу, због чега је он донио одлуку да се тамо свечаност и врати.

- Приказ способности полицијских јединица је и породични догађај. Позивамо људе да дођу с дјецом да виде шта имамо од технике, људства, униформи, с циљем да полицију приближимо грађанима - рекао је Дачић.

Према његовим ријечима због тога је важно да оваквих скупова буде што више, да људи полицију осјећају својом и да се осјећају сигурно.

Дачић је најавио да ће сагледати да ли су и који су сектори полиције у претходном периоду били запостављени и шта може унутар самог МУП да се учини како би сви били равномјерно заступљени у повећању плата и побољшању стандарда.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити расписан конкурс за функцију директора полиције кога ће на приједлог министра изабрати влада Србије.