latinica  ћирилица
23/06/2024 |  08:15 ⇒ 08:15 | Аутор: СРНА

У Српској испаљено 330 противградних ракета, дејствовала 121 станица

Противградна заштита испалила је 330 ракета на простору Републике Српске, од ријеке Уне до Дрине, а дејствовала је 121 противградна станица.
Градишка - Противградна превентива - Фото: СРНА
Градишка - Противградна превентиваФото: СРНА

Испаљено је 47 ракета на подручју Градишке, 46 на подручју Прњавора, 36 ракета у Зворнику, 24 у Србцу, 23 у Бијељини, 21 у Брчко дистрикту, 20 у Лакташима, 18 у Добоју, 15 у Градишци, 11 у Станарима и Дервенти, а 10 ракета у Сребреници, саопштила је "Протиградна превентива Републике Српске".

Седам ракета испаљено је у Модричи, шест у Новом Граду, Приједору и Градачцу, четири на подручју Братунца, Грачанице, Пелагићева, Челинца, три у Бањалуци,
по двије на подручју Челића, Лукавца, Доњег Жабара, Брода, Угљевика, Лопара, а по
једна на подручју Петрова, Костајнице и Козарске Дубице.

Дејствовано је јуче од 14.10 до 20.37 часова. Из "Противградне превентиве" наводе да су током дана постојале повремене забране кориштења ваздушног простора ради сигурности ваздушног саобраћаја, чиме је над неким подручјима онемогућено правовремено испаљивање противградних ракета.

У саопштењу се истиче да су у највећем броју градоносни процеси ублажени, а појаве града сведена на ужа подручја и краће вријеме трајања.

- Градоносни потенцијал процеса и многобројности ћелија, величина непогодама захваћене територије захтијевао је велики утрошак противградних ракета, чиме је јучерашње дејство издвојено као дан у овогодишњој противградној сезони са највећим бројем испаљених противградних ракета - наводи се у саопштењу.