latinica  ћирилица
22/06/2024 |  22:11 | Аутор: СРНА

Обиљежено 32 године од сусрета бораца у пробоју коридора

У Скугрићу код Модриче вечерас су обиљежене 32 године од сусрета Првог крајишког и Источнобосанског корпуса у операцији "Коридор 1992", којим су спојени источни и западни дијелови Републике Српске.
Борци коридора у Скугрићу код Модриче - Фото: СРНА
Борци коридора у Скугрићу код МодричеФото: СРНА

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Радан Остојић рекао је да је операција "Коридор" значајна за стварање Републике Српске, али и опстанак Срба у Републици Српској и тада Републици Српској Крјаини.

- Водили смо бројне славне и херојске битке у Одбрамебено-отаџбинском рату, али је битка за коридор била прекретница за Републику Српску и народ у њој - рекао је Остојић.

Некадашњи командант Одреда "Толиса" Милорад Станковић из Скугрића рекао је да су и данас жива сјећања на почетак рата, посебно на пробој коридора, судбоносну битку за овај простор и Републику Српску.

- Пробојем коридора кренуле су пошиљке хране и лијекова из Србије правцем Корница - Чадак - Скугрић - Дуга њива на Требави до Бањалуке. Нажалост кисеоник није дочекало 12 беба, што је и био повод за операцију - рекао је Станковић новинарима.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је да је тада био дијете, али се сјећа догађаја јер је био одвојен од својих чланова породице.

- На свима нама је да се боримо из дана у дан како би Репбулику Српску учинили што бољом и љепшом за живот у њој - рекао је Радуловић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Миличевћ нагласио је да је Скугрић мјесто првог загрљаја бораца Источнобосанксог и Првог крајишког корпуса ВРС.

- Побједа на овом просотру била је чиста као суза и донијела је слободу Србима у Републици Српској - рекао је Миличевић и подсјетио да је повод за пробој коридора била смрт 12 беба у бањалчком породилишту.

Представници јединица, које су учествовале у операцији, истакли су обавезу према ствараоцима и браниоцима Републике Српске, посебно страдалим војницима и цивилима.

За погинуле у пробоју коридора служен је парастос и положено цвијеће код споменика погинулим борцима са овог подручја.

Централна прослава обиљежавања 32 године од пробоја коридора биће одржана сутра на Дугој Њиви код Модриче.