latinica  ћирилица
22/06/2024 |  21:32 | Аутор: СРНА

Откривена биста Горана Бозала, дјечака који је погинуо од гранате

У знак сјећања на дванаестогодишњег Горана Бозала, који је 20. јуна 1995. године страдао од гранате испаљене из дијела Сарајева под муслиманском контролом, вечерас је у насељу Прљево брдо у Источном Новом Сарајеву откривена спомен-биста.
Источно Ново Сарајево - откривена спомен биста - Фото: СРНА
Источно Ново Сарајево - откривена спомен бистаФото: СРНА

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић изјавио је новинарима да је овај догађај, који је можда био и заборављен, подсјећа на страдање дјечака протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Катић је истакао да на овај начин не желе да обиљеже страдање само Горана, него све дјеце која су погинула од 1992. до 1995. године.

- Горан, нажалост, није имао среће да преживи, а тог дана се играо са својим другарима који су такође били рањени приликом пада гранате. Тада је угашен млади живот, Горанова породица је одселила у Аустралију, али њихова бол ни данас не пролази - рекао је Катић.

Радомир, отац настрадалог Горана Бозала, каже да је прошло 29 година откако је његов син погинуо, да су сјећања и даље болна и тешко је, али се мора ићи даље.

- На овај дан мијешају се туга и радост. Туга за вољеним дјететом, а радост што су ови терени поново оживјели, што се чује дјечија граја - рекао је Бозало.

Он је захвалио општинском руководству на иницијативи за постављање бисте и што ће сјећање на његовог сина на тај начин и даље живјети.

Освештању и откривању бисте, уз пригодан програм, у близини игралишта у Његошевој улици у насељу Прљево брдо, осим чланова породице Бозало и њихових пријатеља, присуствовало је локално становништво.