latinica  ћирилица
22/06/2024 |  20:37 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

И након америчких санкција, најмлађи доктор наука у области енергетике у Српској нема дилему - остаје уз Проинтер

Најмлађи доктор наука у Републици Српској у области енергетике и млади тим лидер за енергетска рјешења у компанији Проинтер ИТСС, чланици Инфинити Интернешнел Груп, Дејан Ивић рекао је за Срну да, након санкција које је америчка администрација увела компанији у којој годинама ради, нема никакву дилему и да остаје уз Проинтер, као што је и Проинтер био уз њега све вријеме његовог рада.
Дејан Ивић - Фото: СРНА
Дејан ИвићФото: СРНА

- Треба се окренути домаћој памети и улагати у домаће знање које уопште није мало и, једноставно, наставити даље и не одустајати - истакао је Ивић, додавши да је то један од рецепата, а уједно и одговора на америчке санкције.

Он је нагласио да и данас вјерује да се неке ствари не могу купити новцем и, иако је, са својим знањем и звањем, и новац и славу могао да стекне било гдје у свијету - одлучио је да остане вјеран Проинтеру и Републици Српској.

Много је разлога због којих му, како каже, није пало на памет да било гдје оде.

Домаћу компанију, простор и људе које добро познаје и разумије, још од студентских дана, сматрао је предношћу, а то се, наглашава Ивић, у протеклих неколико година и показало.

Признаје да му питање – да ли је, након санкција, тај став довео у питање, звучи сасвим логично, али логичним сматра и свој оптимистични одговор.

- Вјерујем да ћемо, и као појединци и као колектив, из свега овога изаћи јачи и, што је још важније, да ћемо научити важну лекцију. Није све у страним инвестицијама. Много потенцијала и знања имамо и овдје, на домаћем терену - рекао је Дејан, не кријући да му је одлука о санкционисању компаније и читаве групације оставила стотину упитника изнад главе.

Према његовим ријечима, један од њих је и зашто је било коме, па и Америци, чија пословна рјешења кроз свој рад добро познаје, пало на памет да зарад својих политичких поена и "обрачуна" покуша да спута развој читаве једне групације и свих оних који гледају своја посла, марљиво раде и усавршавају се.

- Пуних пет година сам радио за интернационалне компаније и одлично знам како тај свијет функционише и какви су им аршини. Зато сам се и одлучио да каријеру градим у домаћој компанији у којој радим са својим људима, бирам сараднике и у којој од првог дана имам одријешене руке за праћење свјетских трендова, усавршавање и напредовање.

Кад сам прошле године отишао у Београд да одбраним докторат, читав мој колектив, а прије свега колеге из сектора аутоматизације, стајали су иза мене, имали разумијевања за све што сам радио и били ми невјероватна подршка. Зато цијелој компанији много тога дугујем - истакао је Дејан.

Што се доктората тиче, бавећи се аутоматизацијом средњенапонских дистрибутивних мрежа, са нагласком на формирање петље на дистрибутивним мрежама и интеграцију уређаја енергетске електронике, спојио је теорију и праксу.

Конкретан резултат свега тога су два потпуно нова управљачка алгоритма који омогућавају да се ти нови уређаји имплементирају на већ постојећим системима управљања.

- Овдје је направљен неки костур, образац за алгортиме, лабораторијски сетап који може у практичну имплементацију на конкретној дистрибутивној мрежи. Ми у Проинтеру и Инфинити групацији већ радимо нешто слично, а ја сам радио и на инсталацији интелигентних растављача на једном од далековода и подизању система за даљинско управљање, вршећи тестирање на терену - објашњава Дејан којем се, због бројних обавеза и планова, и овог понедјељка и нове радне седмице ништа неће промијенити.

Дејан иде даље, заједно са колегама у компанији коју сматрају својом другом кућом.