latinica  ћирилица
22/06/2024 |  17:51 | Аутор: СРНА

Додик: Морамо бити одговорни према нашим жртвама и сачувати Републику Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је операција Војске Републике Српске "Коридор 92" од историјског значаја за Републику Српску, захваљујући којој је разбијена потпуна блокада западне Крајине и Републике Српске Крајине, која је трајала 42 дана, чиме је обезбијеђена цјеловитост Српске и успостављена веза са Србијом.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Главни носиоци пробоја Коридора живота били су Први крајишки корпус Војске Републике Српске под командом генерала Момира Талића и припадници српске војске са подручја Семберије. И данас звони свака ријеч наредбе генерала Талића које су означиле почетак операције "Коридор 92": "До Видовдана мора бити слободан коридор, макар то била козја стаза, јер нам дјеца умиру". И јесу, умирала су наша дјеца, наше тек рођене бебе због недостатка кисеоника и зато се ова војна операција сматра једном од највећих и најхуманијих подвига српске војске - нагласио је Додик у изјави за Срну, поводом обиљежавања 32 године од пробоја коридора.

Он је указао да је успјех ове акције дословно значио живот, с обзиром на то да је западни дио Српске био потпуно одсјечен, без лијекова, хране, и најважнијег, кисеоника, усљед чијег недостатка је преминуло 12 беба у бањалучком породилишту.

Рекао је да је свака побједа српске војске кроз историју подразумијевала и велику жртву, па је тако и у пробоју коридора кроз Посавину српски народ поднио огромну жртву - животе је дало 855 бораца Војске Републике Српске, 14 припадника МУП-а Српске и 19 припадника МУП-а и Војске Републике Српске Крајине, а знатан број њих је рањен.

- Велика је то жртва, као што је велика и њихова улога у очувању територијалне цјеловитости Српске. Захваљујући њиховој храбрости и одлучности спријечена је хуманитарна катастрофа и подијељеност Српске, а на крају, и оно најважније, спријечен је још један геноцид над српским народом у 20. вијеку. Да није било одлучности, организованости и патриотског духа српских бораца, данас сигурно не би било ни нас на овим просторима - указао је Додик.

И управо због њих, који су своје животе и дијелове тијела уградили у темеље Републике Српске, нагласио је Додик, не смијемо дозволити да изгубимо Српску за преговарачким столом, нити да поклекнемо пред уцјенама, притисцима и санкцијама.

- Република Српска је вјечна, као што је вјечна и жртва оних који су је бранили и одбранили у Одбрамбено-отаџбинском рату. Нико никада не смије пристати да нам отму оно најсветије - нашу отаџбину, нашу домовину и нашу Републику, јер без ње неће бити ни Срба на овом простору. Нема те силе пред којом смијемо погнути главе, повући се и дозволити да нам отму имовину, наше шуме, ријека, поља, наше богатство. Република Српска нема цијену, као што је нису имали, нити је имају они који су је створили у миру и наши храбри српски јунаци који су је одбранили у рату - рекао је Додик.

- Као што се српски борци јуна 1992. године нису двоумили да ли ће ићи у пробој коридора који је значио живот, истакао је Додик, тако ни ми данас, сутра, за 10 и 100 година немамо право да се двоумимо, јер избора немамо - или ћемо чувати Српску или ће се остварити пријетње разних Хелеза, Марфија и сличних њима који на разне начине покушавају да нас "преваспитају" да постанемо њихови послушници и саучесници у стварању унитарне муслиманске БиХ.

- Морамо бити одговорни према нашим жртвама, али и према нашим потомцима и сачувати Републику Српску од оних који нам пријете "Олујама", који нам "савјетују" да нам је боље да сами одемо да не прођемо као Срби у Хрватској. Ми нећемо нигдје ићи, јер је Република Српска наша отаџбина и наш дом. Само ту смо своји на своме. Немамо право да дозволимо себи тај луксуз да издамо, изневјеримо, продамо и једну српску жртву, а на то нас обавезују не само Дуга Њива, већ цијела Крајина, Романија, Херцеговина, Семберија, јер је сваки педаљ наше Републике Српске натопљен крвљу српских јунака и невиних жртава - поручио је предсједник Српске.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.