latinica  ћирилица
22/06/2024 |  17:38 | Аутор: СРНА

Калинић: Да се чекала помоћ са стране, биле би несагледиве посљедице по Србе

Некадашњи министар здравља Републике Српске Драган Калинић рекао је Срни да би размјере хуманитарне катастрофе биле несагледиве за милион и по Срба на западу Српске и у Републици Српској Крајини да се пред пробој коридора 1992. године чекало да помоћ стигне са стране.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Калинић је истакао да је зато одлука о пробоју коридора сопственим снагама тада тек формиране Војске Републике Српске била једино могућа и историјски апсолутно оправдана.

Он је додао да је зато и 32 године послије потребно да се сви дубоко поклоне жртви погинулих бораца и припадника полиције који су младост дали за успостављање "коридора живота".

- И данас кад нас без милости и лично и колективно притискају и мрцваре са свих страна и поново желе да нам на разне начине и на разним мјестима пресијеку наше природне, логичне везе са матицом Србијом, потребно је да извучемо поуке из ослобађања коридора и неизбјежне одлуке да сами рјешавамо нашу судбину - рекао је Калинић.

Калинић каже да нема већег зла од рата и страдања као што је била трагедија 12 бањалучких беба, али и хуманитарна катастрофа која је тада задесила Крајину због војне блокаде која је трајала више од 40 дана.

Калинић је истакао да они који су Србима нанијели неописиве патње и бол и данас то некажњено чине на многим странама свијета.

- Ко им допадне шака и није у стању да им пружи адекватан отпор заврши од њиховог убојитог оружја. О томе свједоче на хиљаде изгубљених живота - истакао је некадашњих предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Калинић је истакао потребу да се мора остати будан и спреман за одбрану права Срба на слободан живот и слободан избор будућности и зато се не смије дозволити да се изгуби ова српска земља.

- Не дозволимо да нам се икада више понови трагедија "бањалучких беба", без обзира гдје год и како год покушали наши непријатељи да угуше наше право на живот, слободу и Републику Српску - закључио је Калинић.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у акцији "Коридор 92", која је означена као судбоносна, погинуло је 855 борца Војске Републике Српске, 14 припадника МУП-а Српске, те 19 припадника МУП-а и Војске Републике Српске Крајине.