latinica  ћирилица
22/06/2024 |  16:49 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Служен Помен страдалима у Придворачкој јами (ВИДЕО)

У Требињу је служен помен и молитвено сјећање за 13 убијених Срба из Придвораца, који су усташе бациле у Приодворачку јаму у ноћи између 23. и 24. јуна 1941. године. Посмртни осатци страдалника након више од осам деценија почивају у заједничкој гробници , а прије двије године подигнуто је и спомен обиљежје у градском гробљу у Подгливљу. Стардали су од комшијске руке, само зато што су били Срби, а за злочин нико није одговарао.
Помен страдалим у Придворачкој јами - Фото: РТРС
Помен страдалим у Придворачкој јамиФото: РТРС

Слободанка Тановић деценијама уназад, сваког јуна евоцира успомене и свједочења свог оца Јефта Шкора, који је био један од страдалника Придворачке јаме. Те страшне јунске ноћи упсио је побјећи џелатима, али нажалост убијен је двије године касније у усташком логору у Сплиту. Придворчани су, по Јефтовом свједочењу, страдали у најстрашнијим мукама. План је био погубити много више Срба из требињског краја, који су претходно били затворени и аутобусима довожени на јаму.

Више од осам деценија страдалници су чекали достојанствено спомен обиљежје.

- Да одамо поштовање најбруталније убијеним нашим суграђанима који су убијени јер су Срби али и да пошаљемо поруку о потреби заједништва, уважавања другог и другачијег и борбе проотив искуљчивости и фашизма који је ове људе и одвео у смрт - истакао је Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња. 

Помен страдалим Придворчанима и свету архијерејску литргију служио је епископ захумско- херцеговачки и приморски Димитрије.