latinica  ћирилица
22/06/2024 |  16:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Повици "Убиј Србина" ствар опште мржње према Србима у Хрватској и Албанији

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да је скандирање "Убиј Србина" које је могло да се чује током утакмице Хрватска - Албанија на Евроспком првенству у фудбалу у Њемачкој "ствар опште мржње према Србима која постоји у тим земљама".
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Он је додао да је током утакмице било скандирања и против предсједника Србије Александра Вучића.

- Какве сад има везе он са тим? Играју Хрватска и Албанија. Скандирају "убиј Србина" и о Вучићу. Према томе, ви видите да их уједињује мржња према Србији, мржња према Србима и мржња према Вучићу - рекао је Дачић за Тањуг.

Истакао је да би УЕФА требало да казни такво понашање.

- То би требало УЕФА да кажњава. Ја не могу да замислим да би неко од наших то тако нешто могао да скандира у односу на неки други народ - рекао је министар.

Дачић је навео да је на Европском првенству у Њемачкој присутно око 20 српских полицајаца који су у сталном контакту са њемачком полицијом, Фудбалским савезом Србије и репрезентацијом и нагласио да за сада нема већих проблема када је ријеч о безбједности.

- Редовно смо у контакту са њима. Они имају обавезу да сваког дана информишу наш штаб, а у контакту смо и са њемачком полицијом. Неколико наших људи је било задржано послије инцидената, јер они имају обичај да задрже неколико сати, док не прође утакмица - рекао је Дачић.