latinica  ћирилица
21/06/2024 |  18:56 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Како ће банкарски сектор одговорити на амерички хибридни рат против Српске? (ВИДЕО)

Како ће банкарски сектор одговорити на амерички хибридни рат против Републике Српске и српског народа додавањем на листу санкционисаних још 9 правних субјеката из Републике Српске? Закони јесу на страни клијената банака, али и притисци и пријетње и том сектору. Проблем озбиљан, јер ово више није атак на појединце, већ најмање 700 радника, привреду и медије.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Америчко Министарство финансија својим посљедњим насилничким чином грађанима запосленим у санкционисаним колективима ускратило је основно људско право, право на рад. Преко леђа грађана до циља, а то је урушавање стабилности финансијског сектора, сламање воље народа да Српску очува у складу са уставним начелима. Пријетње и притисци се настављају, али Српска је опстала и у горим временима, каже министар финансија Зора Видовић, која очекује да ће банкарски сектор слиједити законе и да неће подлећи притисцима.

- Онај ко се нађе на ОФАК-овој листи, њему се не може отворити нови рачун, али никако се не смије затварати онај који посједује. Вјерујем да ће банке добро размислити како ће се понашати, јер ако ово настави, добиће масу фирми које више не могу радити, па не знам кога ће банке имати за свој посао - наводи Видовић.

Јасно је да америчка администрација не бира средства да Српску доведе до банкрота и дисциплинују њено руководство. Проблем са америчким санкцијама старији је од 20 година, а интензивира од 2017. године и све је дубљи. Европа је своје грађане заштитила, а професор међународног права Драган Дакић каже, преузети законодавство ЕУ у борби против америчких санкција, дајући правну заштиту банкарском сектору, али и привреди и грађанима.

- Начин превазилажења ове кризе јесте стварање адекватног правног оквира који би заштитио привредне субјекте, мислим на банкарски сектор и омогућио им да се економске санкције из САД не преливају на територију Српске, гдје су надлежне наше институције - додаје Дакић.

Постојање такве легислативе и у ЕУ, али и у земљама попут Бјелорусије показује дугогодишњу намјеру држава да се ослободе доминације САД и њихове контроле путем долара и СWИФТ-а. Гушење слободе говора атаком и на медијске куће, АТВ и УНА ТВ Америка проводи у иностранству, јер њихов Први амандман Американцима то право гарантује. Из Удружења новинара Српске позивају да збијемо редове против овог терора.

- Борба искључиво јединственим ставом, све медијске куће треба да се уједине, јер ако њих пустимо низ воду ми смо сасвим сигурно сљедећи, јер не треба пуштати стране мешетаре да се баве унутрашњом политиком. То нити им је надлежност нити имају право на то - наводи предсједник Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић.

Банке, а ни Агенција за банкарство Републике Српске се не оглашавају. Закон о унутрашњем платном промету прецизно је дефинисао успостављање и прекид пословних односа, придржавајући се принципа закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

Закон о облигационим односима пружа основу за заштиту клијената у случају повреда.