latinica  ћирилица
21/06/2024 |  18:05 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Сахарски пијесак носи опасне честице - апел послодавцима да заштите здравље радника на отвореном (ВИДЕО)

Тешко је данас било без струје али и радити на плус 40. Многи кажу посао не може да стоји, али љекари упозоравају - у најтоплијем дијелу дана будите у хладу јер је све више пацијената са тешким обољенима због топлотног удара. Из ресорног министарства апелују на послодавце да прилагоде рад како би се заштитило здравља запослених, посебно оних који раде у сектору грађевинарства. Ипак, упркос упозорењима, многи су и данас морали радити на отвореном.
Сахарски пијесак изнад Бањалуке - Фото: РТРС
Сахарски пијесак изнад БањалукеФото: РТРС

Вруће јесте, али радити се мора. Град мора да буде уредан и чист без обзира на временске прилике, кажу радници приједорских Комуналних услуга. Како би се заштитили од врућине, прерасподијелили су радно вријеме.

- Долазимо раније, до пола шест ујутру, али раније и престајемо. Значи до 13.30 због великих врућина. Слушамо савјете љекара, носимо качкете, шешире и уносимо више текућине у организам  - каже Војислав Берић, радник Комуналних услуга Приједор. 

Нарочито је тешко грађевинским радницима. Нису у могућности да обуставе посао, међутим, сви они труде се да пронађу начин да се колико-толико заштите од врућине.

- Тешко јесте, али нико не тјера никога. Ради се колико се може. Радимо 4-5 сат дневно кад су велике врућине не може се више издржати - истакао је Предраг Рашевић, ЈКП Власеница.

Слично је и на тржницама. Како кажу продавци, муштерије "диктирају темпо", међутим, по врућини је немогуће радити. Високе температуре уништавају и робу посебно лако кварљиву па су приморани да радно вријеме скрате.

- Мало се расхлађујемо колико можемо, ако нешто мало има посла онда и не примијетимо да је вруће. Кад има посла онда само видиш да је мокра мајица - рекао је Жељко Перовић, продавац на приједорској Тржници.

Драгана Башић, продавац на приједорској Тржници слично прича: 

- Ми морамо да издржимо, дурамо врућине, залијевамо те биљке свако мало јер оне више не могу да трпе велике врућине - прича Башић.

Иако већина радника није у прилици да се потпуно придржава препорука ресорног министарства и да избјегава рад у најтоплије доба дана, бар би се савјета медицинске струке требало придржавати. Ово се нарочито односи на срчане болеснике.

- Моја порука за кардиоваскуларне пацијенте јесте да се заиста не излажу високим температурама, да самоиницијативно не коригују своје терапије, јер ове температурне разлике доводе до промјене крвног притиска и пулса  - истакла је Верица Продановић, интерниста-кардиолог, Универзитетске болнице у Фочи.

Осим високих температура, топли сахарски ваздух са собом доноси и сахарски пијесак, који такође може да изазове здравствене тегобе.

- Стиже нам тај топли пијесак који у себи има велику количину ПМ честица, ситних, суспендованих честица које у суштини могу да доспију у дисајне путеве и да доведу до респираторних, али и кардиоваскуларних и цереброваскуларних обољења - нагласила је Милена Алексић Милановић, специјалиста пулмологије, Болница "Свети Врачеви" Бијељина.

Главна препорука током најтоплијег дијела дана је боравак у затвореном простору. Ако сте, међутим, приморани да на великој врућини боравите на отвореном, узимајте довољно течности и имате што мање физичке активности. Носите широку и свијетлу одјећу, а на главу ставите шешире.