latinica  ћирилица
21/06/2024 |  15:27 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Ђокић: Непознато која држава и њен оператор су одговорни за распад преносне мреже

Поводом данашњег нестанка електричне енергије у цијелој БиХ, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је изјавио да у овом часу не постоје прецизне информације о томе која је држава и њен оператор система преносне мреже одговоран за распад преносне мреже.
Далековод (Фото: (RTE). EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER/илустрација) -
Далековод (Фото: (RTE). EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER/илустрација)

- Неопходна је далеко већа координација активности у вези преносне мреже у ширем региону - изјавио је Ђокић.

Што се тиче БиХ Министарство енергетике и рударства Републике Српске ће утицати да производна предузећа из система "Електропривреде Републике Српске" у ситуацијама када дође до оваквог прекида дају свој пуни допринос стабилизацији преносне мреже.

Ђокић истиче да више од шест година упозорава на проблеме у функционисању Електропреноса БиХ и у систему преносне мреже, као и на потребу реконструкције и модернизације постојеће преносне мреже и изградње нове, како унутар земље тако и интерконекција са сусједним земљама, без чега је тешко осигурати дугорочни континуитет и сигурност у снабдијевању електричном енергијом. 

Како је навео, узроци су и политичке природе као и компликовани односи у БиХ, којима крајњи циљ није општа добробит, што се све на крају одражава и утиче на грађане и производи велике негативне посљедице за цијелу БиХ. 

- Према посљедњим информацијама којима располажемо, надлежне службе Независног оператора система чине све да нормализују стање, а надам се да ће ово свима бити опомена да морамо интензивно радити на рјешавању питања која сам претходно поменуо - закључио је Ђокић.